Beskedet: Nya hårda kraven på Madeleine och Chris i Sverige

Kungafamiljen

Nu kan hon inte smita längre.
Prinsessan Madeleine måste ta tag i sitt liv.
Till hösten börjar allvaret.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT | Publicerad: 2024-07-09

Det är inte hållbart att slå dank när du är över 40 år gammal – nu måste prinsessan Madeleine, 42, få ordning på sin tillvaro och börja jobba igen.

[/caption]

Om prinsessan fortsätter dröna kan det inte ses på ett annat sätt än ett misslyckande som på sikt blir skadligt för monarkin och hela det svenska kungahuset.

LÄS MER: Efter tuffa tiden: Victoria och prins Daniel lever separat

Beskedet: Nya hårda kraven på Madeleine och Chris i Sverige
Prinsessan Madeleine och hennes familjs liv förändrats ordentligt efter flytten hem till Sverige. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Som bekant är ju prinsessan Madeleine återigen hemma på svensk mark. Den vackra kungligheten har haft ett rent helvete i Florida där hon blev isolerad och avskuren från omvärlden.

Det började så bra i turistparadiset

Prinsessan trivdes invid poolerna på lyxhotellen, hon njöt av långluncherna och frodades i de svala galleriorna med de exklusiva utbuden av designerväskor, svindyra skor och sidenklänningar.

Efter den första inledande ”turistfasen” kom emellertid prinsessan att bli alltmer socialt isolerad.

LÄS MER: Hovets tråkiga besked om prinsessan Sofia – märks tydligt

Beskedet: Nya hårda kraven på Madeleine och Chris i Sverige
Prinsessan Madeleine och maken Chris O’Neill har under flera år levt i soliga Florida. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Under covidpandemin blev Madeleine bokstavligen isolerad i lyxvillan i Pinecrest. Florida var en av de stater i USA som drabbades hårdast av den kinesiska farsoten.

Samtidigt växte kritiken mot prinsessans liv i lyxigt överflöd och många ansåg att hon, likt prins Harry, 39, hade vänt både sin familj och de kungliga plikterna ryggen.

Nu har prinsessan äntligen lyckats förmå sin make om att flytta hem till Sverige. Familjen ska bosätta sig i jättevåningen invid Hovstallet på Östermalm i Stockholm.

LÄS MER: Efter påstådda otroheten: Kungen tar inte med prins Carl Philip

Beskedet: Nya hårda kraven på Madeleine och Chris i Sverige
Efter hemkomsten till Sverige får prinsessan Madeleine vara beredd på att synas under betydligt fler kungliga uppdrag än tidigare. Bild: Fredrik Sandberg/TT

För Madeleine väntar en ny tid. Nu måste hon börja jobba för att inte ytterligare skada monarkins anseende.

– Svenska folket accepterar helt enkelt inte en lyxprinsessa som bara glider runt i tillvaron likt en uppdaterad version av Marie Antoinette, säger en pensionerad hovreporter som med intresse har följt sessan sedan hon växte upp.

Det går ju att hävda att Madeleine inte uppbär något apanage men då bör man ha i åtanke att svenska skattebetalare har bekostat hela den omfattande lyxrenoveringen av hennes bostad  – notan hamnade på 12 miljoner kronor.

Kungahuset vägrade till och med att betala för en ny diskmaskin på 10 000 kronor, vilket dokument mellan hovet och Statens fastighetsverk har visat.

LÄS MER: Hovkvinnan tvingades sluta på dagen – nu avslöjar hon allt om Victoria

Beskedet: Nya hårda kraven på Madeleine och Chris i Sverige
Nu väntar en spännande tid för Madeleine och maken Chris O’Neill. Bild: Jessica Gow/TT

Inte ens prinsessan Madeleine torde ha mage att då låta bli att utföra några kungliga plikter – särskilt inte nu hon och maken geografiskt befinner sig så nära kungafamiljen.

– Barnen ska börja skolan i Stockholm och Chris O’Neill har startat ett nytt aktiebolag tillsammans med nära vännerna Cedric Notz och Marco Wajselfisz, skriver Svensk Damtidning.

Prinsessan Madeleine har under åren i USA haft ett visst engagemang i Childhood Foundation men det räcker inte.

LÄS MER: Prinsessan Sofia stoppas från Victorias födelsedag

Beskedet: Nya hårda kraven på Madeleine och Chris i Sverige
Prinsessan Madeleine har aldrig trivts i offentligheten som följer av att vara kunglig. Bild: Magnus Johnsson/TT

Författaren, historikern och hovexperten Herman Lindqvist, 81, är av uppfattningen att prinsessan måste ta sig samman och börja arbeta.

– Hon får antagligen skapa sig en egen roll och plattform inom den kungliga ramen, säger han och fortsätter:

– Madeleine kommer helt säkert att börja representera kungahuset i olika officiella sammanhang. Det kan handla om invigningar och officiella ceremonier och så vidare. Hon kommer säkert att synas lika ofta som prinsessan Sofia gör nu.

LÄS MER: Hovets besked. Kungen och Silvia flytter till mindre slott

Beskedet: Nya hårda kraven på Madeleine och Chris i Sverige
Chris O’Neill och prinsessan Madeleine hade en tuff tid då de länge inte lyckades sälja sin lyxvilla i Miami. Bilder: TT

Den rutinerade hovreportern Sten Hedman, 82, är dock inte alls lika säker på att prinsessan verkligen kommer börja dra sitt strå till stacken.

– Hon får ju inget apanage längre på det sättet och hon anser sig vilja leva ett icke officiellt liv. Så jag tror inte alls att hon kommer att ställa upp på samma sätt. Hon har ju markerat klart och tydligt att hon inte gillar offentligheten och det får man ju då respektera, säger Sten Hedman.

Han menar på att prinsessan Madeleine kan leva ett mer fritt liv då hon är så pass långt ner i tronföljden.

– Något i stil med digerdöden skulle ju behöva inträffa för att hon skulle bli drottning. Hon har kunnat skapa sitt eget liv och man får ju hoppas att hon är lycklig med det, säger Sten Hedman.

LÄS MER: Drottning Silvias fest på slottet förstörd av sexskandal
LÄS MER: Avslöjat: Prins Daniel på lyxhotell tillsammans med Sofia
LÄS MER: Kung Harald och Sonjas skräck: bombattentat mot norska slottet

[/caption]
Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen