Bild-Extra: Kungens mys i trädgården med Silvia på Öland

Kungafamiljen

Konst och natur.
Kan det bli bättre?
Kung Carl Gustaf stortrivdes när han i sällskap med drottning Silvia invigde två konstutställningar i Sollidens slottspark.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: | Publicerad: 2024-05-10

Sedan ett par år tillbaka är det alltid spännande utomhusutställningar i Sollidens slottspark på Öland. Nu har kungaparet invigt årets utställningar.

[/caption]

I år presenteras två konstutställningar i Sollidens slottspark som hugade besökare kan ta del av.

LÄS MER: Silvia och Eva O’Neill desperata: ”Vill rädda Madeleines äktenskap”

Kung Carl Gustaf invigde tillsammans med drottning Silvia årets nya Open Air-utställning på Sollidens slott. Bild: Jonas Ekströmer/TT

I parkens stenparti visas verk av bildkonstnären Yrjö Edelmann som i många år var bosatt på Öland och som träffat kungaparet otaliga gånger.

Yrjö Edelmann gick bort 2016, han blev 74 år.

Konstnären var född i Helsingfors, men som tioåring flyttade han med sin familj till Sverige.

I slutet av 1950-talet studerade han frihandsteckning på Konstfack i Stockholm. Han kom att utveckla sitt konstnärskap i en fotorealistisk riktning med ett personligt uttryck.

LÄS MER: Prins Williams nya sorgliga besked om Kate

Konstnären Yrjö Edelman blev världskänd för sina verk. Bild: Jack Mikrut/TT
Yrjö Edelmann ställde 1973 för första gången ut sina målningar på Galerie Löwenadler i Stockholm.

Edelmanns Trompe l’œil-målningar, ett illusionsmåleri som ger en 3D-effekt, med avbildningar av paket och pappersprodukter gjorde honom internationellt uppmärksammad och han ställde ut i bland annat USA och Japan.

Kung Carl Gustaf, 78, uppskattade Yrjö Edelmann både som person och konstnär och det var en berörd monark som invigde den vågade utställningen där besökarna bland annat får se ett verk som ter sig som en sportbil inslagen i papper.

LÄS MER: Silvias märkliga beteende på galamiddagen väcker frågor

Kung Carl Gustaf med Ölandsprofilen Kjell Gehammar och Yrjö Edelmanns son Adam Edelmann. Bild: Jonas Ekströmer/TT

I Engelska parken visas utställningen Fuchsia Stories som består av installationer och ljudverk med fokus på kungliga berättelser.

Drottning Silvia, 80, kunde inte låta bli att krypa upp i ett konstverk.

Ljudinstallationen är utformad specifikt för slottsparken och bygger på Sollidens fantastiska historik och spännande berättelser.

– Vi människor behöver platser. Särskilda platser som vi kan bära med oss i hjärtat även när vi inte är där. Platser där vi känner oss trygga och där vi kan hämta kraft, står att läsa om utställningen på Sollidens hemsida.

LÄS MER: Därför stoppar hovet bilderna på Victoria – får inte komma ut

Kungen och drottning Silvia vid ett av de färgstarka konstverken i Engelska parken på Sollidens Slott, Bild: Jonas Ekströmer/TT

I Fuchsiapaviljongen finns i centrum en ljudinstallation som ger en bakgrund till hela verket. Här kan besökarna lyssna på berättelsen om fuchsian som kunglig blomma och dess betydelse just för Sollidens slottspark.

– Under bar himmel och med parkens grönska som kuliss – finns det en vackrare inramning att beskåda konst på?, funderade kung Carl Gustaf i sitt uppskattade invigningstal.

Som besökare bjuds man in till att sitta, ligga eller stå på skulpturerna och genom QR-koder ta del av de spännande dramatiserade berättelserna om den magiska platsen Solliden, vilket Silvia inte kunde låta bli att prova på.

LÄS MER: Avslöjat: Kungens oväntade kupp mot prins Daniel under festen

Kungen planterade ett plommonträd, av sorten Victoria, i samband med att kungliga stiftelsen Drottning Victorias Hotell och Vilohem i Borgholm firade 100-årsjubileum. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Kungaparet besökte även drottning Victorias Vilohem i Borgholm som fyller 100 år i år.

Det var 1922 som det anordnades en insamling bland svenska kvinnor i samband med drottning Victorias 60-årsdag.

– De insamlade pengarna lade grunden till köp av ett antal byggnader som senare blev ett gästhem för personer som behövde vila och avkoppling, skriver hovet på sin hemsida.

LÄS MER: Kronprinsessans gravidlycka – babymagen fångad på bild

Kungaparets väninna, artisten Lill Lindfors, hälsar på drottning Silvia under den trevliga dagen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Huvudbyggnaden på Vilohemmet uppfördes under 1850-talet och arkitekten Torben Grut, som också har ritat Solliden åt drottning Victoria, anpassade det från privat hem till gästhem.

År 1924 öppnade hemmet upp för de första gästerna och för kungaparet är det en kär och viktig plats.

Vilohemmet drivs som en kunglig stiftelse och är öppet för gäster och drottning Silvia är Vilohemmets högsta beskyddare.

Har ni vägarna förbi Öland så passa på att besöka konstutställningarna som visas för allmänheten i slottsparken under sommarsäsongen 2024, från 8 maj till 29 september.

LÄS MER: Prinsens skandalbilder vid slottet gör hovet rasande
LÄS MER: Kungen sa til prins Daniel på skarpen under statsbesöket
LÄS MER: Madeleine och Chris bryter upp – slottskälla avslöjar separationen

[/caption]
Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen