Carl Philips egna ord: ”Varit jobbigt för mig”

Znyheter

Prins Carl Philip beskriver beskedet om diagnosen som ett bakslag.
Men nu på senare år tycker han att det är skönt att få en bekräftelse på varför han inte kom upp i samma nivå som sina kompisar.

[/caption]

Carl Philip, 41, beskriver det som en utmaning. Pressen att vilja prestera mera men ser begränsningarna. Att dessutom vara prins och hålla tal för en hel nation har varit ett av hans största hinder och samtidigt en stor bedrift.

[/caption]

Det var tack vare mamma, drottning Silvia, 76, som han fick svaren. Svaren om varför han inte mäktade med att läsa och följa med i texter. Efter ett möte som drottningen varit på kände hon igen symptomen. Hennes son Carl Philip led av dyslexi.

LÄS MER: Victorias dröm i uppfyllelse – blev en dyr nota

Prins Carl Philip fick som ung veta att han har dyslexi.

Det var då allt föll på plats. Hela förklaringen till varför prinsen fick lov att snegla på sina klasskamrater för att se när det var dags att vända sida. Själv hängde han inte med i texterna alls.

Nu vill Carl Philip tillsammans med sin Sofia, 35, hjälpa andra som upplever liknande situationer. Dyslexi var länge något som man inte talade om. Så sent som 2014 gick prinsen själv ut med det officiellt. Då hade även hans syster, kronprinsessan Victoria, 43, berättat om sina svårigheter att få texter att sitta ihop.

LÄS MER: Britterna ursinniga – drottningen avsätts som statschef

Nu släpper prinsen en ljudbok om dyslexi där han själv läser in förordet.
Det är i ett samarbete mellan Prinsparets stiftelse och Storytel som ljudboken ”Älskade dyslexi” har kommit till. I boken kan man höra flera olika experter inom området uttala sig. Carl Philip har själv läst in förordet. Prinsen menar att allmänheten har mycket att lära. Hans önskan är att krossa fördomarna om att dyslektiker antingen är lata eller korkade.

Under en digital presskonferens berättar han:

– Att jobba med styrkorna och fördelarna med dyslexi, och visa att det finns andra med dyslexi, och att det faktiskt går väldigt bra för dem också.

LÄS MER: 8 lyxiga godbitar i Silvias eleganta hatt-skafferi

I dag är Carl Philip gift med Sofia som har gjort honom fullkomlig.

– Alla har sina styrkor på olika sätt, dyslexin är inte en enkel formel, alla påverkas på olika sätt. Jag kunde se andra sammanhang, jag kunde lösa problem i skolan på lite annorlunda sätt än mina klasskamrater. Jag hade mer kreativ lösning än mina kompisar, berättar han och fortsätter:

– Alla som växer upp med dyslexi kan det vara väldigt tufft och jobbigt. Dyslexin yttrar sig på olika sätt, jag har haft extra jobbigt när jag ska hålla tal, eller högläsning i skolan. Det har främst varit jobbigt för mig.

LÄS MER: Nya bilder avslöjar Charlènes och Alberts förhållande
LÄS MER: Prins Daniels fina hyllning till älskade Estelle
LÄS MER: Meghans och Harrys svek mot drottning Elizabeth

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Znyheter