Drottning Elizabeth går emot kung Carl Gustaf

Znyheter

De europeiska kungahusen blöder.
De kraftigt minskade besöken på slotten börjar nu märkas rejält i de kungliga kassalådorna.
Men det finns olika sätt att hantera krisen.

[/caption]

Av: Josephine Edelskog | Bilder: TT | Publicerad: 2020-09-29

Coronapandemin har slagit hårt på ekonomin så även för kungafamiljerna. Allt om Kungligt har tidigare berättat om de svenska slotten som tappat intäkter. Nu kommer även uppgifter om det engelska kungahuset. Där talas det om ett enormt intäktsras på över 400 miljoner kronor.

[/caption]

Det är spökligt tomt på det kungliga slottet i Gamla stan. I vanliga fall brukar det ringla långa köer med besökare som fylls upp i alla rum. Vissa slott har slagit igen och parkernas skötsel har blivit eftersatta.

Det svenska kungahuset försöker nu få staten att ta över ansvaret för finansieringen av de elva slotten.

LÄS MER: Bild-Extra: Victorias härliga höstutflykt med Estelle och Oscar

Kungen har bett om mer pengar av staten för att täcka upp för sina förluster.

Enligt den nya budgeten kommer staten ge hovet ytterligare 40 miljoner kronor.

– Spridningen av sjukdomen covid-19 har inneburit att intäkterna från visningar av de kungliga slotten har minskat. I syfte att mildra de ekonomiska konsekvenserna behövs ett stöd för uteblivna intäkter. Stödet bör i sin helhet fördelas till Kungliga slottsstaten, skriver regeringen.

LÄS MER: Sofia och Carl Philip om otäcka hatet som drabbat dem

Drottning Elizabeth gör tvättom. Den engelska monarken vägrar be om skattepengar och kommer finansiera kungahusets förluster ur egen ficka.
Samtidigt har den kungliga representationen legat närmast på noll. Det vill säga att omkostnaderna runt kungafamiljen har varit avsevärt lägre.

Det har nu bildats två läger, ett som vill stödja de kungliga till hundra procent och ett annat som mer eller mindre tycker monarkin är förlägen och vill avskaffa kungahuset eller i alla fall sluta bidra till deras utsvävningar.

LÄS MER: Plötsliga mardrömsbeskedet för kungafamiljen

Kungen får nu 40 miljoner kronor extra av regeringen med statsminister Stefan Löfven i spetsen.

Det engelska kungahuset blöder avsevärt mer än det svenska. Över 400 miljoner kronor beräknas det engelska hovet ha tappat i omsättning.

Men den stolta och envisa drottning Elizabeth, 94, vägrar ta emot statens stöd. Där ska pengarna istället tas från den kungliga kassan.

– Vi har inga planer på att be myndigheterna om mer pengar utan kommer att försöka hantera den här smällen genom våra egna ansträngningar och effektiviseringar, säger drottningens finansman Michael Stevens med titeln ”Keeper of the Privy Purse”.

Buckingham Palace har sedan tidigare infört lönestopp för personalen och en paus för nyanställningar.

LÄS MER: Prinsessan Eugines glädjebesked med maken

Drottning Elizabeth har förlorat över 400 miljoner kronor. Men regenten är stenhård och tänker reda ut problemen själv.

En stor post för drottning Elizabeth, 94, är de nödvändiga renoveringarna av Buckingham Palace. Slottet har inte renoverats sedan andra världskrigets slut. Uppvärmningen, ventilationen och elledningarna kan få katastrofala följder, enligt experter.

Renoveringen har påbörjats och kommer att ta minst tio år att genomföra. Kostnaden är beräknad till 232 miljoner kronor,  pengar som drottningen själv ska försöka trolla fram ur sin skattkista.

LÄS MER: Victorias härliga höstutflykt med Estelle och Oscar
LÄS MER: Kungen tar över Victorias uppdrag på grund av hälsoskäl
LÄS MER: Britterna ursinniga – drottningen avsätts som statschef

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Senaste nyheter

Mer om Znyheter