Victorias härliga höstutflykt med Estelle och Oscar

Znyheter

Vår kronprinsessa tar sig regelbundet tid att göra utflykter med sina barn.
Nu var det dags att låta Oscar och Estelle få se mattor som generationer av kungabarn lekt på.

[/caption]

Av: Josephine Edelskog | Bilder: TT | Publicerad: 2020-09-28

Det var härliga bilder vi fick se på kronprinsessparets två barn. Prinsessan Estelle, 8, som fått riktigt långt hår gick runt i slottet med kort svart kjol och tuffa boots. Hennes lillebror Oscar, 4, bar en mörkblå kortärmad pikétröja med matchande långbyxor. Dessutom hade lillprinsen en cool liten tatuering på vänstra underarmen.

[/caption]

Utflykten gick till Stockholms slott och Rikssalen. Där pågår en enastående utställning med mattor som Märtha Måås-Fjetterström tillverkat. Utställningen invigdes förra året i oktober, då hon firade 100 årsjubileum.

LÄS MER: Kung Harald akut till sjukhus med andningssvårigheter

Victoria, Estelle och Oscar fick lära sig en hel del om de kungliga mattorna.

Under invigningen var kung Carl Gustaf, 74, där i sällskap med en av sina systrar prinsessan Christina, 77. Då blev det en rad underbara minnen som väcktes till liv. Minnen de båda delat genom deras lekar på flera av mattorna.

– Ja, det här är verkligen ”mattorna där barn jag lekt” – med klossar och bilar, på Haga, Ulriksdal, Sofiero och Solliden. Märta Måås-Fjetterströms mattor är helt enkelt en del av vår familjs historia. De fanns både i vårt eget hem och hemma hos min farfar, kung Gustaf VI Adolf. Och även hos våra släktingar i Danmark och Norge, sa kungen då.

LÄS MER: Plötsliga mardrömsbeskedet för kungafamiljen

Prinsessan Estelle tittade fascinerat på mattorna med alla spännande mönster.
Hela den svenska kungafamiljen är noga med att vårda sitt arv och det man har. Slit och släng finns inte i det kungligas vokabulär.

Utställningen heter ”Se på mattorna – det är jag”, vilket är Märtas egna ord. Hon ville med sina mattor tala om vem hon var och berätta om hennes liv och inspirationskällor. Men även visa på förutsättningarna för kvinnligt företagande under första halvan av 1900-talet.

LÄS MER: Kungen tar över Victorias uppdrag på grund av hälsoskäl

Estelle och Oscar framför en magnifik vit matta som är placerad under tronen i Rikssalen.

Utställningen är ett samarbete mellan Kungliga Hovstaterna och Insamlingsstiftelsen för bevarande av kunskap i och för Märta Måås-Fjetterströms verksamhet avseende mattor och vävnader.

Estelle kände igen flera mattor som hon sett hemma hos mormor och morfar. En av mattorna som hon uppmärksammade lite extra var ”Hästhagen”,  mattan som den svenska prinsessan Märtha fick i bröllopspresent när hon gifte sig med Norges kronprins Olav 1929.

LÄS MER: Shamanens överraskning fick kung Harald att se rött

Prinsessan Estelle växer så det knakar. Nu är hon hela åtta år gammal.

Kanske var det hästmotivet som fångade Estelles uppmärksamhet. Prinsessan är ju en riktig hästtjej som dessutom har sin egen häst, Viktor.

Prins Oscar visade också stort intresse till mattorna även om det medhavda äpplet blev en av höjdpunkterna.

LÄS MER: Victorias dröm i uppfyllelse – blev en dyr nota
LÄS MER: Fartfylld dag men prins Daniel – imponerade på hojen
LÄS MER: Prins Daniels fina hyllning till älskade Estelle

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Senaste nyheter

Mer om Znyheter