Drottning Margrethes operation väcker oro i Danmark

Utländskt

Det kan bli riktigt svårt.
Drottning Margrethes ryggoperation är både komplicerad och oviss.
Nu avslöjas riskerna med det förestående ingreppet.

[/caption]

Det är inte bara vår älskade kung Carl Gustaf, 76, som är anfäktad av hälsoproblem. Även hans kusin, drottning Margrethe, 83, är sjukskriven just nu.

[/caption]

Den danska regenten har länge haft problem med ryggen och till slut blev det ohållbart. Nu måste hon opereras och många danskar är oroliga för hur det ska gå.

LÄS MER: Nya fräcka hånet mot prins Carl Philip överraskar

Drottning Margrethe ska snart opereras på Rigshospitalet. Bild: Christian Klindt Soelbeck/AP/TT

Att operera hjärtat som kung Carl Gustaf gjort är ingen enkel sak, att operera ryggen är dock än mer komplext.

– Eftersom hon har opererats i ryggen tidigare kommer en återhämtning bli svårare och det faktum att hon varit rökare gör också att riskerna för komplikationer ökar, säger ortopedkirurgen Anders Kjellin, 49, till Aftonbladet.

Det är ingen liten operation som ”dronningen” ska genomgå. Det danska hovet har själva talat om en ”omfattande kirurgi”.

LÄS MER: Silvias rörande möte med kungen efter operationen

Den danska drottningen har länge haft problem med ryggen. Bild: Bo Amstrup/AP/TT
Drottning Margrethe kommer opereras på Rigshospitalet – inget får gå fel.

– En större operation av en äldre person sker alltid på universitetssjukhus där det finns större tillgång till intensivvård om det skulle behövas. Och särskilt när det handlar om en drottning, konstaterar Anders Kjellin.

Tidigare har den danska drottningen opererats för spinal stenos. Spinal stenos betyder att det är trångt inuti ryggraden.

LÄS MER: Prins Daniels ömma kärleksgest värmde Victoria

Drottning Margrethes rökning kan dock ställa till problem. Bild: Emil Helms/AP/TT

Sjukdomen beror ofta på att diskarna mellan kotorna har sjunkit ihop så att nerverna som finns i ryggraden har kommit i kläm. Den drabbade få ont i benen och svårt att gå.

– Det mest troliga är att det är det hon har drabbats av även den här gången, säger Anders Kjellin och tillägger att det även kan vara en åldersrelaterad skolios som drottningen lider av.

Att man väljer att operera drottning Margrethe trots hennes respektabla ålder är sannolikt en följd av att man inte har något val.

– De har gjort avvägningen att nyttan av en operation är större än att låta bli. Det är en samlad bedömning av hälsotillståndet som görs.

LÄS MER: Kändisarna minglade på kungliga galapremiären

Den danska drottningen måste inte sällan sitta ner vid officiella tillställningar. Bild: Ida Marie Odgaard/AP/TT

I alla år har drottning Margrethe varit en storrökare. Hon låter specialimportera sina cigaretter från Grekland. De är ovanligt starka och har en hög tjärhalt.

– Vi vet inte om hon röker nu, men i Sverige är kravet att man måste vara rökfri en månad innan en operation kan äga rum, säger Anders Kjellin.

Som rökare har man en sämre förmåga till sårläkning och dessutom är själva nedsövningen under operationen mer riskfylld för rökare.

– Det finns siffror som tyder på att riskerna är dubbelt så höga.

LÄS MER: Camilla Parker Bowles okända son träder fram
LÄS MER: Kungen indragen i trafikolycka – polis tillkallad
LÄS MER: Silvias djupa oro på slottet – inväntar läkarens besked

[/caption]

Senaste nyheter

Mer om Utländskt