Drottning Margrethes rörande Sverigebesök efter abdikationen

Utländskt

Tillbaka till rötterna.
Drottning Margrethe besökte sin mors gamla sommarslott i Sverige.
Den danska kungligheten var klart berörd.

[/caption]

Av: Jennifer Erixon | Bilder: TT | Publicerad: 2024-06-06

Drottning Margrethe, 84, chockade danskarna och många andra när hon i sitt nyårstal plötsligt meddelade att hon avsåg att abdikera – beskedet kom som en blixt från klarblå himmel.

[/caption]

Det var en känslosam kunglighet som tog till orda:

– Mitt tack går till alla de många, många människor som vid speciella evenemang, såväl som i vardagen, har omgett mig och min familj med kärleksfulla ord och tankar. Det har förvandlat dessa år till en serie pärlor, sa Margrethe i talet, rapporterar Svensk Damtidning.

LÄS MER: Stora oron för prinsessan Désirée: kungens syster spårlöst försvunnen

Drottning Margrethe av Danmark och systern, prinsessan Benedikte av Danmark besökte Sofiero utanför Helsingborg i samband med öppningen av det nyrenoverade slottet. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Bara två veckor senare, den 14 januari i år, efterträddes hon på tronen av sin äldste son kung Frederik, 56.

Nu lever ”Dronningen” ett annat och lugnare liv. Hon har dragit sig tillbaka men ser samtidigt till att vara så aktiv som hennes hälsa och ålder tillåter.

Som nybliven ”pensionär” kan Margrethe ägna sig åt sin stora intressen som konst, litteratur och kostymdesign som hon ju även arbetat med professionellt.

LÄS MER: Sofia och Carl Phiips härliga familjelycka: ”Det blir en flicka!”

Drottning Margrethe var känslomässigt berörd av besöket på slottet där hennes älskade mor brukade tillbringa sina somrar. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Det är inte länge sedan som hon vann ett pris som ”Årets kostymdesigner”.

– Jag är djupt tacksam, rörd och stolt. Och att få ett pris som branschen själv delar ut gör mig extra glad. Det har varit en otrolig glädje att få bidra till filmen, sade Margrethe i sitt vackra tacktal.

Margrethe hinner även med att roa sig, om än på ett lite stillsamt sätt. Nyligen fick Sverige ett flott besök av den magnifika danskan som är så innerligt älskad av sitt folk.

LÄS MER: Hovkvinnan tvingades sluta på dagen – nu berättar hon allt om Victoria

Drottning Margrethe tog del av slottets utställningar med stort intresse. Hon är en aktiv kunglighet trots sin höga ålder. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Drottningen besökte Sofiero slott utanför Helsingborg för att inviga det nyrenoverade slottet.

Med på resan var även lillasyster, prinsessan Benedikte, 80.

– De kungliga systrarna fick en exklusiv förhandsvisning av det nyrenoverade slottet och de aktuella utställningarna ”Sagan om Sofiero – från kungligt slott till folkets trädgård” samt ”Astrid Lindgren – fantasins landskap”, skriver Svensk Damtidning.

LÄS MER: Madeleine och Chris bryter upp – berättar med egna ord

Det lyckade besöket avslutades med en spännande trädgårdsfärd i en fräsig vit golfbil. Margrethe var uppenbart förtjust. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Under sista del av besöket bar det av i en golfbil för de kungliga systrarna och de blev förevisade den vackert blommande slottsparken.

Besöket var djupt personligt för den danska drottningen och hennes syster. Deras mamma, drottning Ingrid, tillbringade sina barndoms somrar på Sofiero slott så det är inte att undra på att Margrethe och Benedikte var rörda.

LÄS MER: Misstankarna stämde: Madeleine flyttar hem utan maken Chris
LÄS MER: Avslöjat: Victorias svårigheter i äktenskapet med prins Daniel
LÄS MER: Drottning Silvias spännande äventyr utomlands: ”Många män”

[/caption]
Senaste nyheter

Mer om Utländskt