Drottning Margrethes sanslöst dyra utgifter kritiseras

Utländskt

Det kostar att ligga på topp.

Nu avslöjas den hisnande notan för drottning Margrethes lyxfartyg Dannebrogen.

Det är ingen billig historia för de danska skattebetalarna.

[/caption]

Av: Emma Andersson | Bilder: TT | Publicerad: 2021-08-09

Drottning Margrethe, 81, har till skillnad från sin svenske kusin, kung Carl Gustaf, 75, ett eget representationsfartyg – det vackra skeppet Dannebrogen. I Sverige har vi inte haft något kungligt fartyg sedan salige Oscar II:s dagar som stolt for runt och spanade efter lättklädda damer med HMS Drott.

[/caption]

Men det är inte gratis för den älskade ”dronningen” att hålla sig med Dannebrogen som är att likna vid ett flytande lyxhotell. Det är dock inte drottningen personligen som måste punga ut med pengarna – det är de danska skattebetalarna som står för notan.

LÄS MER: Prinsessan Birgittas nya beslut: går sin egen väg 

Drottning Margrethe får kritik för för hur mycket skattepengar hennes lyxbåt kostar varje år.

Det är nog tur att den danska statschefen är så omtyckt av sina undersåtar för det kostar 35 miljoner kronor per år att driva runt det smäckra fartyget som byggdes på 30-talet.

Det är bränslekostnader, personalkostnader och reparationer som gör det så dyrt för det danska kungahuset att hålla sig med skeppet som är världens största kungliga representationsfartyg.

Dannebrogen gjorde sin jungfrufärd i maj 1932 och nästa år fyller det vackra fartyget 90 år. Och givet åldern blir det allt svårare och dyrare att underhålla drottningens älskade båt.

LÄS MER: Nya förtjusande bilden på prinsessan Charlotte

Danska kungafamiljens lyxyacht Dannebrogen kostar skattebetalarna 35 miljoner kronor varje år.
Nyligen tvingades Dannebrogen vända åter till Danmark när det stävade mot Färöarna i samband med drottningens besök där. Man hade drabbats av tekniska problem och drottning Margrethe fick ta sig runt med flyg istället när hon besökte den självstyrande ögruppen i Atlanten.

Bara bränslet till Dannebrogen går nästan på en miljon kronor per år, besättningens löner går på 12,5 miljoner kronor skriver danska Se och hør, rapporterar Kvällsposten.

Den största kostnadsposten är dock alla reparationer och upprustningar av fartyget – slutnotan hamnar på 21 miljoner kronor varje år bara för den delen.

LÄS MER: Madeleines kärlekslycka efter maken Chris förvandling

Här är prins Daniel på väg ombord på Dannebrogen för att njuta av skeppets otaliga bekvämligheter.

Det danska kungahuset påstås vara så benägna att reparera båten hela tiden då man räknar med att det danska folket inte kommer godkänna ett nytt fartygsinköp den dag Dannebrogen har gjort sitt på de sju haven.

– Jag tror inte att de kommer att få ett nytt. Så frågan är om man inte vill offra vad det kostar att få det att segla. Det kommer nog att finnas en politisk majoritet för det. Men rationellt borde det skrotas, för det är väldigt dyrt att låta drottningen använda det som ett flytande hotell, säger kungahusexperten Søren Jakobsen till Se och hør.

LÄS MER: Mette-Marits fasansfulla besked – när ska eländet ta slut?
LÄS MER: Första bilden på drottning Elizabeth i nya ”the Crown”
LÄS MER: Victorias härliga båtsemester med Daniel och barnen

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Senaste nyheter

Mer om Utländskt