Drottning Margrethes stora sorg på födelsedagen

Znyheter

Oroande tecken.

Drottning Margrethes födelsedag blev en sorgesam tillställning.

Den danska monarken har problem med familjen.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT | Publicerad: 2022-04-18

Drottning Margrethe, 82, är älskad av sitt folk, danskarna kan inte få nog av ”dronningen”. I den närmaste familjen verkar det dessvärre förhålla sig annorlunda, nu framkommer sorgliga nyheter.

[/caption]

På självaste påskafton fyllde drottning Margrete 82 år. Det skulle bli en festlig dag på Marselisborgs slott i danska Århus. Påskfirande och födelsedag samtidigt – allting var perfekt.

LÄS MER: Harry och Meghan återförenade med drottningen i England

Drottning Margrethe vinkar till danskarna på sin födelsedag. Monarken fyllde 82 år på påskafton. Bild: TT

Livgardet paraderade och det flaggades i varje dansk by. Drottningen vinkade till sina undersåtar från balkongen på slottet och solen flödade över det lilla men stolta konungariket med sin långa historia.

Drottning Margrethe är en veteran i kungliga sammanhang – hon har suttit på tronen i 50 år. Hon kröntes 1972 och det var en stor press som lades på hennes späda axlar. Hon var den första kvinnliga monarken i dansk historia och många undrade hur det skulle gå. Nu vet vi svaret: det har gått alldeles utmärkt.

Det finns nog ingen kunglighet i hela världen som är lika omtyckt av sitt folk som den danska drottningen. Hennes chosefria sätt i kombination med hennes starka integritet har fallit det lite egensinniga danska folket på läppen.

LÄS MER: Kungaparets härliga påsksemester

Dessvärre saknades en stor del av hennes familj. Varken prins Joachim eller någon medlem från hans familj närvarade. Bild: TT
Som svensk är det svårt att föreställa sig hur omtyckt drottning Margrethe faktiskt är av danskarna – de inte bara älskar henne, de dyrkar sin statschef.

När Margrethe blev drottning 1972 var sönerna kronprins Frederik, 53, och prins Joachim, 52, bara fyra respektive tre år gamla, skriver Svensk Damtidning.

Att vara drottning och samtidigt småbarnsmamma var inte enkelt, mammarollen fick stå tillbaka många gånger. Det har Margrethe själv konstaterat i dokumentären ”Ett liv som drottning”.

– Jag har inte haft så mycket tid för barnen, eller gett dem så mycket tid som de kanske hade önskat från mig. Jag har helt klart inte varit den bästa mamma ett barn kan tänka sig. Det har jag verkligen insett, konstaterar drottning Margrethe i den uppskattade dokumentären.

LÄS MER: Kungens svåger allvarligt skadad i skidolycka

Danskarna är nu oroliga att drottning Margrethe och prins Joachim kan ha kommit på kant med varandra. Bild: TT

Och kanske utgör detta sorgliga faktum en förklaringsgrund till det som nu pågår i den danska kungafamiljen. 

När den danska kungafamiljen kom ut på terrassen vid Marselisborgs slott på Margrethes födelsedag syntes inte prins Joachim eller hans hustru, prinsessan Marie, 46, till. Traditionen bjuder att hela familjen ska vara samlad på drottningens födelsedag.

Inte heller prins Joachims barn prins Nikolai, 22, prins Felix, 19, prinsessan Athena, 10, och prins Henrik, 12, syntes till.

Det är inte första gången prins Joachim missar sin mors födelsedag och det är många danskar som med oro ser hur kungafamiljen uppenbarligen har splittrats.

LÄS MER: Kronprinsessan Victoria på härligt uppdrag i Norrtälje
LÄS MER: Drottning Elizabeth berättar om sin tuffa sjukdom
LÄS MER: Prins Joachims sanslösa förmögenhet – så rik är han

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Senaste nyheter

Mer om Znyheter