Kronprinsessan Victoria på härligt uppdrag i Norrtälje

Znyheter

En fin och viktig dag.

Kronprinsessan Victoria hedrade Norrtälje när orten fyllde 400 år.

För 100 år sedan var kunglighetens farfarsfar där och firade stadens 300 årsjubileum.

[/caption]

Kronprinsessan Victoria, 44, fick en festlig dag i Norrtälje trots att prins Daniel, 48, inte var vid hennes sida. Hovet lät meddela att prinsen drabbats av en förkylning och i tider som dessa kan man inte vara nog försiktig så han stannade hemma på Haga slott för att kurera sig.

[/caption]

Kronprinsessan blev väl mottagen när hon anlände till Norrtälje. Hon hälsades välkommen av kommunstyrelsens ordförande Nils Matsson (M) som dagen till ära var elegant klädd i en svart hatt.

LÄS MER: Prins Joachims sanslösa förmögenhet – så rik är han

Victoria var på ett glatt humör när hon besökte Norrtälje. Bild: TT

– Det här 400-årsjubileumet betyder mycket för Norrtälje och Norrtäljeborna. Utan stadsprivilegierna hade vi bara varit en fiskeby, konstaterade Nils Matsson, rapporterar SVT.

Kronprinsessan var på plats för att hedra minnet av den 29 mars 1622, det var då Norrtälje av Gustav II Adolf fick stadsprivilegier. Man gick från by och handelsplats till att bli en stad.

LÄS MER: Miljongåvan till drottning Silvia väcker känslor

Kronprinsessan Victoria fick åka till Norrtälje utan prins Daniel som drabbats av en lättare förkylning.
Kronprinsessan bjöds på en stadsvandring i den vackra trästaden och dessutom fick hon ta emot Norrtälje Nyckel. När kung Carl Gustaf, 75, och drottning Silvia, 78, besökte Norrtälje på en Eriksgata 1988 fick kungaparet nyckel nummer 1 som formgivits och tillverkats av konstnären Råland Roos.

Då fick kungaparet nyckel nummer 1 av sammanlagt 10 stycken. Numera finns det dock fler nycklar då staden varje år utser en välförtjänt medborgare att erhålla nyckeln och äran som tillkommer med innehavet av den.

Förra året var det IVA-personalen vid sjukhuset i Norrtälje som fick nyckeln för sina insatser under coronapandemin.

LÄS MER: Prins Oscars spännande födelsedag

Kronprinsessan VIctoria bjöds på ett historiskt skådespel i staden. Bild: TT

Kronprinsessan Victoria bjöd även på en teaterföreställning där skådespelarna framförde en dramatisering av hur det gick till när staden fick sina stadsprivilegier av Gustav II Adolf för hela 400 år sedan. Och för 100 år sedan var kung Gustav V i Norrtälje för att hedra staden i samband med att man firade 300 år.

Egentligen var tanken att kungaparet skulle vara på plats men de var tvungna att resa till London för att hedra minnet av framlidne prins Philip.

Det hölls en minnesceremoni i Westminster Abbey och då ju kung Carl Gustaf är släkt med det engelska kungahuset var det svårt att tacka nej.

LÄS MER: Sjuka Mette-Marit tvingas återvända till Norge

Det blev även en intressant konstvandring för Victoria. Bild: TT

Framemot eftermiddagen blev det ett späckat program för kronprinsessan Victoria i Societetsparken i Norrtälje. ”Let’s Dance”-stjärnan och Norrtäljebon Tony Irving, 55, ledde firandet i parken.

Det bjöds på uppträdanden, teater, dans, eldshow, ballongdjur, sång, kaffe och tårta – Norrtälje fortsätter att göra avtryck 400 år senare.

LÄS MER: Så blir Victoria och Daniels framtid – hovet berättar
LÄS MER: Camillas brutala sågning av Meghan Markle
LÄS MER: Kvinnan nära kronprinsessan Victoria hyllas av kungen

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Znyheter