Experten: Så ska Victoria och Carl Philip klara av tuffa tiden

Znyheter

Hur ska de orka gå vidare?
Kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip har en mödosam tid som väntar.

Nu måste syskonen läka såren som återigen rivits upp.

[/caption]

Kronprinsessan Victoria, 45, och prins Carl Philip, 43, står nära varandra. Växer man upp under så speciella betingelser som det innebär att vara kunglig blir man sammansvetsad, ity det finns ingen annan som delar din upplevelse.

[/caption]

Att vara kunglig är få förunnat men det kan även vara väldigt tungt med alla förväntningar och alla granskande blickar från media och allmänhet.

LÄS MER: Prins Harry avslöjar; ”William slig mig till marken!”

Kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip står varandra mycket nära. Bild: Sören Andersson/TT

Den svenska kungafamiljen har alltid haft en fin sammanhållning. När Carl Philip var liten hände det att han blev lite retad av sina två systrar, men det var inget värre, och idag kan prinsen skratta åt minnena när hans systrar stängde in honom i lådor och uthus på Solliden på Öland.

De senaste åren har prins Carl Philip och kronprinsessan Victoria kommit än närmre varandra. Prinsessan Madeleine, 40, har ju lämnat Sverige sedan flera år tillbaka vilket inneburit att de två äldre syskonen har fått ett större ansvar.

Nu prövas dock deras relation och vänskap.

Pappa, kung Carl Gustaf, 76, uttalanden i SVT:s dokumentär ”Sveriges sista kungar” har rivit upp känslor, både inom och utanför kungafamiljen.

LÄS MER: Så mycket kostar drottning Silvias nya lyxväska

Det kan dock vänta tuffa samtal efter det att Victorias och Carl Philips far kungen på nytt tagit upp tronföljden. Bild: Mikael Fritzon/TT
I programmet dryftar vår monark det faktum att prins Carl Philip föddes som kronprins, men blev av med sin titel. Det är är något som stör vår kung.

– Att ha lagar som fungerar retroaktivt, det är ju inte klokt, det tycker jag fortfarande. Min son prins Carl Philip var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt tycker jag, säger kungen i intervjun.

Kungens uttalande har väckt uppståndelse. Många kritiker menar på att monarken överträtt en gräns och blivit alltför politisk och flera antirojalister ger sig nu återigen på vår monarki.

I programmet reflekterar även kungen över hur prinsen och kronprinsessan genom åren hanterat det hela i sin inbördes relation.

– Jag har inte uppfattat att det är några problem mellan syskonen. De tar det bra sinsemellan. Hon är ju väldigt engagerad, självfallet. Det har jag ju förstått, säger kungen.

LÄS MER: Skarpa beskedet till Victoria – varningen från utlandet

Kungen berättade i SVT att han helst hade sett att prins Carl Philip efterträdde honom som monark. Bild: SVT

Charlotte Sander, 60, är relationsrådgivare och samtalsterapeut. Svensk Damtidning diskuterar med henne hur de kungliga syskonen nu ska kunna gå vidare efter att såren återigen har rivits upp.

– Det beror på vilken kommunikation de har mellan sig. Carl Philip är ju ganska oskyldig i det här. Det är däremot viktigt hur han agerar. Tycker han att det är självklart att det ska vara en man, då kan ju det bli tvister, menar Charlotte Sander.

Det kan bli tufft för både kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip att prata om det hela. All uppståndelse gör det inte enklare.

– Det kan bli ett jobbigt samtalsämne. Det är ganska hårt och jobbigt att behöva slåss mot något så gammalmodigt som kvinnligt eller manligt i dagens samhälle.

LÄS MER: Drottning Margrethes comeback efter familjebråket

Med tanke på den goda vänskapen mellan kungligheterna kommer Victoria och Carl Philip förmodligen inte ha några problem att reda ut eventuella problem. Bild: Henrik Montgomery/TT

Nu gäller det för syskonen att hantera det hela varsamt och med respekt.

– Ja, precis, dels om hon har förståelse för att han är ganska oskyldig i det här och att han förstår hur snett det har hamnat i kungens tänk, konstaterar samtalsterapeuten.

För kung Carl Gustaf har det hela blivit en veritabel mardröm. Efter alla skriverier har han funnit sig nödgad att gå ut med ett meddelande där han förklarar sin respekt för det arbete kronprinsessan utför.

”Härmed vill jag därför klargöra att mina intervjusvar ej ska uppfattas som kritik mot den kvinnliga tronföljden eller mot kronprinsessan Victoria. Den kvinnliga tronföljden är för mig en självklarhet. Kronprinsessan är min efterträdare. Hon är en extraordinär tillgång för mig, min familj och vårt land. Jag är stolt över henne och hennes outtröttliga arbete för Sverige”, skriver kungen på hovets hemsida.

LÄS MER: Kungens första ord efter stenhårda kritiken
LÄS MER: Prinsessan Christinas bländande comeback
LÄS MER: Prinsessan Estelles nya bild väcker reaktioner

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Znyheter