Gott i helgen: Prins Daniel imponerar med falukorven

Znyheter

En riktig karlakarl.
Prins Daniel må inte vara någon mästerkock.
Men kunglighetens falukorv är det inte många som slår.

[/caption]

Av: Emma Andersson | Bilder: TT | Publicerad: 2020-04-26

Prins Daniel, 46, har aldrig varit speciellt intresserad av matlagning. Uppväxten i hemma i Ockelbo präglades av mamma Ewas, 75, husmanskost men det blev aldrig riktigt så att hennes lille son kom att intressera sig för att hjälpa till.

[/caption]

När prinsen under de sena tonåren mer metodiskt började träna, och då framför allt styrketräning, kom han dock att inse vikten av en bra kost för sitt välmående och inte minst för muskeltillväxten.

LÄS MER: Nya utspelet: Prins Harry och Meghan bannlysta

Prins Daniel kan bjuda på en och annan överraskning. I köket lagar han falukorv till familjen och vännerna.

Prinsen kompenserade dock sina bristande kulinariska kunskaper med diverse kosttillskott och proteinpulver som han brukade göra goda shakes av.

Det sägs att kronprinsessan Victorias, 42, hjärta smälte när hennes nya personlige tränare gjorde en proteindrink med banansmak till henne efter parets tredje träningspass tillsammans.

Kronprinsessan blev både rörd och imponerad när Daniel blandade ihop en drink med äggvita, lättmjölk och proteinpulver samt en halv banan som han sedan körde ner i mixern på Master Training där Victoria precis hade börjat.

LÄS MER: Så lever svenska kungafamiljen under coronakrisen

Prins Daniels falukorv blir riktigt mumsig och det kungliga moset går inte av för hackor det heller.
Huruvida ”proteindrinks-crushen” är sann eller ej låter vi vara osagt men det kan nog ligga ett korn av sanning i historien om inte annat för att prinsen där och då visade vilken omtänksam och omhändertagande person han är.

Prins Daniel har en paradrätt och den har Victoria och barnen på Haga slott fått äta mer än en gång.

Daniel är mycket stolt över sitt handlag med falukorven, han tycker om den rejäla tingesten som kom till Sverige tack vare tyska gästarbetare i Dalarna under 1500-talet.

LÄS MER: Prinsessan Sofias hjältemodiga insats i vården

Prins Daniel charmade sin Victoria med nyttiga proteindrinkar när de möttes. Nu bjuder han dock hellre kronprinsessan på sin goda korv.

Tyskarna, som jobbade i Falu koppargruva började göra rökt korv av oxkött som blev över efter slakt. Korven såldes sedan vidare till Stockholm i stora lass, och blev väldigt poppis bland arbetare.

Namnet falukorv är också något som stockholmarna hittat på. I en tidning från Stora Kopparbergs län 1834 kan man läsa om ”fahlukorfen” den första gången.

Prins Daniel lärde sig hantera den grova korven under uppväxten, det var en rätt som var begriplig och hanterlig och det hände att vår prins stod för middagen hemma i Ockelbo under gymnasieåren.

LÄS MER: Gott i helgen: Så enkelt bakar bakar du Silvias egen kaka

Det kan bli en riktig korvfest hemma på Haga slott när prins Daniels kompisar kommer förbi.

Kronprinsessan är mycket svag för Daniels korv som han helst av allt tillagar i ugn, prinsen vill att köttsafterna från korven ska få rinna av sig – han gillar inte när korven är för vattnig.

Lämpligt nog är falukorven namnskyddad sedan 1973 – prins Daniels födelseår. Helst av allt vill prinsen att det ska vara Melkers falukorv – den enda falukorv som fortfarande tillagas på plats i Falun.

När prins Daniel tillreder sin falukorv i ugn brukar han emellanåt variera den. Har han några kompisar som tillexempel Stureplansprofilen Kristoffer Ahlbom, 47, på besök brukar Daniel gratinerna med lite starkare ost för att få mer sting i korven – Ahlbom uppskattar att ta emot korven med lite mer krydda.

LÄS MER: Victorias nya fokus – överger kungliga glamouren

Victoria är mycket förtjust i Daniels falukorv som hon gärna avnjuter med söt senap.

Ibland går Daniel helt och hållet på inspiration och lägger korven i en ugnssäker form och sedan fyller han på med senap, ketchup och bostongurka men även tomat, rödlök och jalapeños kan åka med.

Prinsen älskar när korven får lite knaprig yta och det händer att han vrider på värmen mot slutet och sätter ugnen i grilläge.

Daniel brukar servera korven med ett hemgjort potatismos och en fräsch tomatsallad.

LÄS MER: Silvias nya tunga motgång i corona-karantänen

Till korven serverar Daniel gärna en god sallad. Ibland gratinerar han korven med ost.

Så här tillagar du falukorven som prins Daniel:

Det här behöver du:

Mos:

900 g mjölig potatis

2 dl mjölk

salt och peppar

Korv:

550 g falukorv

2 msk senap, prins Daniel tar gärna Västerviks lite sötstarka senap.

2 msk ketchup, Curryketchup är en favorit för Daniel och drottning Silvia, 76, de övriga i kungafamiljen är dock inte så förtjusta i den. Som tyska är Silvia uppvuxen med Currywurst därav hennes faiblesse.

1 dl bostongurka, prinsen är mycket noga med att det ska vara Felix bostongurka som han anser vara helt överlägsen.

1 dl riven ost, här varierar Daniel det hela, när kompisar är på besök drar han gärna på med en lite starkare ost som prästost.

1 msk ströbröd

Tomatsallad:

2 tomater

1 rödlök

2 tsk olja

2 tsk vinäger

LÄS MER: Det här visste du inte om drottning Elizabeth

Prins Daniel och Victoria har kökspersonal på Haga, men Daniels goda korv är det bara prinsen som tillagar.

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C.

Mos: Skala och koka potatisen.

Korv: Skär skåror i korven men inte ända ner (korven ska hålla ihop i nederdelen, Daniel brukar föra korven i fördjupningen av en träslev för att inte skära igenom samtidigt som han ändå får djupa och ändamålsenliga snitt i den).

Lägg den i en ugnssäker form. Bred på senap, ketchup och bostongurka. Strö över ost och ströbröd. Sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter.

Tomatsallad: Skiva tomaterna. Skala och skiva löken. Blanda löken med olja, vinäger, salt och peppar och servera som dressing till tomaterna.

Mos: Värm mjölken i en kastrull. Häll av vattnet från potatisen. Stöt sönder potatisen och vispa den med mjölken. Ibland unnar sig Daniel att slå i lite grädde. Smaka av med salt och peppar.

Kronprinsessan Victoria sägs gärna avnjuta prins Daniels falukorv med en klick söt senap av kändare märke. Då blir smaken än mer mumsig.

LÄS MER: Prinsessan Madeleines plötsliga motgång i hemmet
LÄS MER: Prins Charles privata kock avslöjar allt
LÄS MER: Hovets besked om prinsessan Christinas hälsa

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Senaste nyheter

Mer om Znyheter