Gott i helgen: Silvias mumsiga midsommarsill

Även om namnet antyder något annat så går inte riktigt Silvia och sill ihop.
Men drottningen, som är en förtjusande och ambitiös person, har med åren lärt sig uppskatta somliga sillinläggningar.
Och kungligheten lägger till och med in sin egen smarriga sommarsill.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT | Publicerad: 2020-06-20

Sillen utgör en viktig del i vår svenska mattradition, det finns inte ett julbord eller en påskbuffé utan de härliga sillarna och en svensk midsommar vore inte en svensk midsommar om vi inte får vår sill och färskpotatis – det är drottning Silvia, 76, väl medveten om – hon har även noterat att Sillens dag firas den 6 juni – vår nationaldag.

[/caption]

Drottningen insåg tidigt att Sverige och sill verkligen hör ihop och som blivande gemål till konungen hade den unga Silvia Sommerlath verkligen ambitionen att komma in i det svenska samhället.

LÄS MER: Carl Philips kärlekstal till Sofia på femårsdagen

Gott i helgen: Silvias mumsiga midsommarsill
Drottning Silvia älskar den svenska sommaren och får hon feeling tillagar hon gärna lite sill.

Till en början gick det lite trögt. Silvia, som bodde i Brasilien under sina första viktiga och formativa år, är mer van vid ansjovis i olika former, något som brasilianarnas broderfolk portugiserna är galna i.

Och under åren i Tyskland bodde Silvia i landets södra delar där sill-traditionen aldrig haft något fäste emedan man längre norrut, som i Hamburg, och vid Östersjökusten är mer van vid att inmundiga de feta och näringsrika små fiskarna.

Men som vi redan konstaterat ovan så är Silvia ambitiös i allt hon företar sig och så sakteliga kom drottningen att vänja sig vid att äta ett par sillbitar, om inte annat för att inte vara oartig mot värdfolket när kungen och hon var bortbjudna.

LÄS MER: Hovexpertens hårda ord om prins Harry och Meghan

Gott i helgen: Silvias mumsiga midsommarsill
Drottning Silvia var inte bekant med sill när hon flyttade till Sverige. Kungen fick dock henne att smaka på den svenska delikatessen.




Numera har Silvia till och med lärt sig att lägga in sin egna sill som hon gör vid större familjehögtider eller om det är en varm sommardag och kungafamiljen behöver lite fräsch sälta.

Förr var sillen en mycket viktig matfisk som man ofta åt dagligen, helst tillsammans med potatis. Man la in sillen i syra eller salt för att förbättra hållbarheten.

Numera har vi ju både kyl och frys och vi behöver egentligen inte lägga in sill – men traditioner är till för att hållas och dessutom är ju inlagd sill så mycket godare!

Hela kungafamiljen är ytterst miljömedveten med kronprinsessan Victoria, 42, och kung Carl Gustaf, 74, i spetsen men sill kan de kungliga äta med gott samvete då det finns gott om fisken och både WWF och Naturskyddsföreningen delar den uppfattningen.

LÄS MER: Victoria och Daniels härliga midsommar med familjen

Gott i helgen: Silvias mumsiga midsommarsill
Drottning Silvia läger in sin egen sill som serveras under kungafamiljens midsommarmiddag.

En viss oro hyser dock de kungliga för miljögifter som plägar lättare få fäste i fetare fiskar.

Inläggningssill och så kallad fem-minuters sill är dock ofta fiskad i Västerhavet, Nordhavet, eller i farvattnen kring Island och sillen från dessa hav innehåller ej höga dioxinhalter, varför Silvia är bekväm med att även barnbarnen låter sig väl smaka av lite sill när så bjuds hemma på Solliden – Östersjösillen får barnbarnen dock inte äta liksom kungafamiljens kvinnor i fertil ålder.

Lille prins Nicolas, 5, som i många avseenden är väldigt amerikaniserad med donuts och hamburgare på menyn, uppges dock vara riktigt förtjust i både glasmästarsill och senapssill och självfallet mormors egeninlagda midsommarsill.

Både sill och strömming är ju egentligen väldigt nyttiga och innehåller fleromättat och nyttigt fett, där finns bland annat Omega-3 fettsyror, dessutom är sillen rik på A- och D-vitamin samt kalcium, fosfor, selen och järn.

LÄS MER: Kungakusinen flyttar hem till Silvia

Gott i helgen: Silvias mumsiga midsommarsill
Kungen gillar den klassiska silltallriken med en kall öl och snaps. Silvia föredrar sill med citron som gör den lite extra syrlig.

Just Solliden och sill har en speciell relation, gränsen för vad som kallas sill och strömming går ju i vattnen kring sommarslottet. Söder om Oskarshamn kallas fisken sill medan norr därom är det strömming.

Sillen är ofta fetare, större och har mindre svinn vid rensning jämfört med strömming som fiskas längre upp i Östersjön – Silvia är mycket förtjust i kuriositeten att hennes sommarslott sätter gränsen för sill och strömming. Hon gillar sill bättre än strömming.

Av hygienskäl är det noga att man i detalj följer recepten; numera använder de flesta färdig urvattnad inläggningssill eller fem-minuters sill för inläggning. Då behöver man inte oroa sig för hälsan, men det är ändå viktigt att det är korrekta andelar av salt, ättika och socker för att få rätt balans.

LÄS MER: Kronprinsessan Mary tillbaka efter isoleringen

Gott i helgen: Silvias mumsiga midsommarsill
Drottning Silvia värner om de svenska mattraditionerna och på midsommar serveras alla svenska läckerheterna på faten.

Silvias sommarsill är en variant med citronsill, drottningen älskar syran i citron och använder den ofta vid både matlagning och bakning – Silvias tyska citronkaka sägs inte gå av för hackor.

Silvias sommarsill med citron tar omkring en timme att tillreda och hon gör den tidigast kvällen före – sillbitarna blir för mjuka om de får stå för länge.
Servera till färskpotatis eller lägg på en skiva knäckebröd – es schmeckt so gut!

Ingredienser:
1 pkt 5-minuters inläggningssill (à 420 g)

1/2 citron

1 dl finhackad dill

Lag:

1/2 dl pressad citronsaft

2 msk socker

2 msk vitvinsvinäger

1/2 dl vatten

LÄS MER: 

Gott i helgen: Silvias mumsiga midsommarsill
Drottning Silvias sommarsill med citron tar omkring en timme att tillreda och hon gör den tidigast kvällen före.

Så här gör du:

Skär sillfiléerna i sneda bitar.

Skölj och skiva citronen.

Rör ihop ingredienserna till lagen, sockret ska smälta.

Varva sill, citron och dill i en burk. Häll på lagen.

Låt den stå kallt några timmar eller gärna över natten men inte mer än så för då mister sillen sin spänstighet, drottningen eftersöker alltid det perfekta tuggmotståndet.

LÄS MER: Victoria och Daniels kärleksceremoni på Haga
LÄS MER: 8 lyxiga godbitar ur Silvias eleganta hatt-skafferi
LÄS MER: Gott i helgen: Sofias makalösa makaronilåda

[/caption]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Senaste nyheter