Victoria och Daniels personal måste följa en rad hemliga regler.
De anställda, som inte sällan har låga löner, får exempelvis inte tala med media.
– Det finns en automatisk, inbyggd överenskommelse bland de anställda om att man inte berättar allt vad man vet, hör och ser, säger kungaexperten Herman Lindqvist.
[/caption]
Det har stormat ordentligt kring kungen, 77, sedan SVT:s ”Uppdrag granskning” nyligen avslöjade hur kungen använder 350 bostäder som smörjmedel för sin personal och sina rika vänner.
[/caption]
Kungen vill inte uttala sig i frågan som i och med det avslöjande reportaget fått mängder av svenskar att reagera med avsky och ilska.
LÄS MER: Drottning Margrethe tillbaka på benen efter tuffa operationen
Det är den så kallade kungliga dispositionsrätten som gör att kungen kan göra vad han vill med husen och lokalerna som ägs och helt bekostas av staten.
Exempelvis har skandalomsusade Statens fastighetsverk på order av kungen lyxrenoverat mängder av bostäder som monarken sedan låtit sina släktingar, ”viktig personal” och sina kompisar flytta in i.
Skattebetalarna fick bland annat stå för en omfattande lyxrenovering av prinsessan Madeleines, 41, våning på 400 kvadratmeter som är belägen på Hovstallet och en av Stockholms bästa adresser.
LÄS MER: Vovven stal showen – mitt under kungafamiljens fotografering
Hisnande 12 miljoner kostade renoveringen innan Madeleine var nöjd – och då ville hovet inte ens betala för diskmaskinen.
Kungen nyttjar alltså helt fräckt skattemedel för att låta sina familjemedlemmar leva lyxliv.
Det här även förekommit kritik mot kungen av personalen vid hovet. Det finns flera exempel på hur kungahuset har förhandlat ner lönerna för sina anställda – genom att ge dem en tjänstebostad i en av de exklusiva fastigheter kungen bestämmer över.
LÄS MER: Kung Charles och Camilla på kändiskalas med tv-stjärna
Problemet är bara att personalen vräks på direkten om de inte stannar kvar på sin anställning inom hovet, vilket har gjort att flera medarbetare inte vågar säga upp sig – trots att de inte trivs på arbetsplatsen.
Vidare förväntas det att personalen följer andra hemliga regler när man exempelvis arbetar för kronprinsessan Victoria, 45, och prins Daniel, 49.
– Man undertecknar ingen ed om att hålla tyst. Men i anställningskontraktet ingår lojalitet och hög etisk moralisk nivå, att man inte skvallrar och pladdrar om interna förhållanden. De som är anställda där har sökt sig dit frivilligt och vill vistas i den miljön, säger kungaexperten Herman Lindqvist, 80, till Svensk Dam.
LÄS MER: Sofias jubel efter Carl Philips fantastiska glädjebesked
Herman Lindqvist fortsätter:
– Det finns en automatisk, inbyggd överenskommelse bland de anställda om att man inte berättar allt vad man vet, hör och ser. Det är ungefär som till exempel för läkare, advokater eller poliser.
Problemet är att de anställda är programmerade att hålla tyst, även om det skulle gälla att rapportera om arbetsmiljöproblem på hovet.
– Största skillnaden mot andra arbetsplatser är nog att lönen är ganska liten. Att jobba i hovet har emotionella fördelar som många anser vara mer värda än några tusen kronor mer i lön, säger Herman Lindqvist.
LÄS MER: Butter prins Daniel förvånade alla – ”sur som en citron”
LÄS MER: Victoria och Daniel lämnar Haga – flyttar in i nytt lyxhus
LÄS MER: Chris O’Neills plötsliga kupp efter beskedet med Madeleine