Hovet avslöjar: Prinsessan Christinas fina stöd till kungen

Kungafamiljen

Kungen firar 50 år på tronen.
En av de viktigaste personerna i hans liv är prinsessan Christina.
Nu är kungens syster ett extra stort stöd för monarken.

[/caption]

Det har släppts en hel rad av olika tv-dokumentärer om kungen, 77, med anledning av hans stora 50-årsjubileum som kommer firas stort under kommande helg.

[/caption]

I samtliga skildras det hur kungen, bara knappt ett år gammal, förlorade sin far, arsprinsen Gustaf Adolf, i en tragisk flygolycka på Kastrup i Köpenhamn.

LÄS MER: Prins Harrys ensamma sorgestund – utan Meghan

Prinsessan Christina har under alla år varit en av de viktigaste personerna i kungens liv.  Bild: Bertil Ericson/TT

En av de som återkommande, öppet och på ett mycket varmt sätt berättar om kungen är hans älskade storasyster.

Prinsessan Christina är verkligen en kunglighet av folket och har alltid stått med båda fötterna på jorden. Även hennes älskade make Tord ”Tosse” Magnuson, 82, är känd för sin chosefria stil och lätthet att tala med alla – från slott till koja.

Under kungens uppväxt var det prinsessan Christina som stöttade honom med både kärlek och goda råd – även om det ibland under barndomsåren blev ”slagsmål” syskonen emellan, något kungen själv berättat.

LÄS MER: Kungen djupt besviken över Madeleines och Chris besked

Prinsessan Christina, här med kronprinsessan Victoria, berättar nu varmt om sin bror i olika tv-dokumentärer. Bild: Claudio Bresciani/TT
Nu när kungen står i ramljuset extra mycket med anledning av sitt 50-årsjubileum finns Christina återigen där som ett självklart stöd för sin lillebror.

I en Aftonbladet-intervju om kungens firande med Göran Lithell, förste hovmarskalk, betonas hur mycket prinsessan Christina betyder.

– Prinsessan Christina som ju under kungens alla år på tronen har varit ett starkt stöd. Hon med sin erfarenhet och klokskap har också varit engagerad, säger han.

LÄS MER: Donalds Trumps brutala sågning av Meghan Markle

Prinsessan Sibylla med barnen; fr. vänster prinsessan Christina, prinsessan Désirée, kung Carl Gustaf, prinsessan Birgitta och prinsessan Margaretha. Bilden är tagen cirka 1950, Bild: Pressens Bild/TT

För den som vill höra när prinsessan  Christina berättar om sin uppväxt med kungen rekommenderas dokumentären ”Kungen och jag” som just nu sänds på SVT Play.

Där berättar hon bland annat om uppväxten på slottet och hur kungabarnens barnflicka Ingrid ”Nenne” Björnberg blev ett stort stöd i familjen – allt eftersom prinsessan Sibylla, efter att ha förlorat sin älskade make, inte fullt ut orkade ta hand om de fem syskonen.

LÄS MER: Madeleine i vilt bråk med Chris på fest: ”Hon blir förödmjukad”
LÄS MER: Prins Harrys desperata drag för att rädda äktenskapet
LÄS MER: Kungens sorg över prinsessan Désirées svåra sjukdom

[/caption]

Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen