Kris i spanska kungahuset – Juan Carlos döende

Znyheter

Skandalerna har exploderat i den spanska kungafamiljen.
Mest har det handlat om ex-kungens Juan Carlos korruptionsaffärer och älskarinnor.
Nu uppges han ligga för döden och fokus ändras.

[/caption]

För några år sedan blev situationen ohållbar och ex-kungen fick då fly till Abu Dhabi. Kungahuset har endast hållit kontakt inofficiellt. Utåt sett har de tagit avstånd från. Men nu när det uppges att Juan Carlos, 83, är dödssjuk måste familjen att handla mera känslosamt.

[/caption]

Juan Carlos tillträdde 1975 som kung två dagar efter att Fransisco Franco dött. Han klev in som en räddare för Spanien. Dåvarande kungen grupperade om regimen från diktatur till demokrati –  och folket älskade det. Juan Carlos hindrade bland annat en militärkupp 1981.

LÄS MER: Så räddade kungen Silvia efter otäcka olyckan

Den förre kungen Juan Carlos anklagas för omfattande brottslighet.

Sedan kom de icke önskade dragen från kungens sida. Utomäktenskapliga relationer och ett omfattande lyxliv – samtidigt som den ekonomiska kris landet stod inför 2012 – fick folket att helt ändra uppfattning av regenten.

Det visade sig bland annat att kungen bränt flera miljoner på en elefantjakt i Botswana. Till råga på allt var hans älskarinna Corinna Zu Sayn Wittgenstein, 57, med på resan.

LÄS MER: Chocken: Chris O’Neill blottar sig på nya appen

För kung Felipe och hans Letizia har Juan Carlos blivit en börda – både för familjen och monarkin som kraftigt ifrågasattes av folket efter pappans korruption.
Två år efter det abdikerade Juan Carlos och sonen Felipe, 53, fick ta över ansvaret. Hans immunitet som kung togs därmed bort.

Men den kom endast att gälla vad han gjorde efter han abdikerat. Det som hänt innan blev preskriberat.

LÄS MER: Drottning Margrethe i panik – sommarslottet brinner

Juan Carlos och hans älskarinna Corinna Zu Sayn Wittgenstein.

Ex-kungen slutade dock inte att spela fult. Han misstänktes bland annat för att tagit emot mutor från saudiska kungahuset på närmare 670 miljoner svenska kronor.

Beloppet ska ha gått via Panama till en stiftelse i älskarinnans namn. Saudiarabien hävdade att det var en gåva men det köpte inte det spanska folket. Man hävdar att det var en bonus då Juan Carlos skulle ha hjälpt saudierna att köpa det spanska tåget AVE.

LÄS MER: Meghan Markle gravid igen – lilla Archie blir storebror

Nu uppges Juan Caros vara svårt sjuk.

Men nu hamnar ex-kungens hälsa i fokus.

– Kung Juan Carlos är svårt sjuk och kungahuset har börjat fundera på möjligheten att ta hem honom till Spanien, rapporterar journalisten Pilar Eyre, 69.

Vad som gjort Juan Carlos så sjuk är ännu inte utrett. Enligt tidningen Lectura har han drabbats av covid-19 vilket det spanska hovet avisar. Men enligt de senaste bilderna på honom har han behövt hjälp från två ledsagare för att kunna gå.

LÄS MER: Kungen markerar umgänget – prinsparet uteblev

Hans älskarinna fortsätter dock att rida på vågen av uppmärksamhet.

– Vår första dejt var på sommaren. Vi skrattade alltid mycket. Vi klickade kring så mycket, och vi hade många gemensamma intressen: politik, historia, mat, vin, har Corinna sagt.

Vi får se hur detta drama slutar.

LÄS MER: Kronprinsessans agerande väcker frågor
LÄS MER:
 Höggravida prinsessan Sofia på viktigt uppdrag
LÄS MER: Prins Daniel går före många i vaccinkön

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Znyheter