Kung Charles blev kung i baren – här skålar han med alla

Utländskt

Schåll jawohl!
Ibland måste man få ta en öl eller två och slappna av lite.
Därvidlag utgör kung Charles inget undantag.

[/caption]

Kung Charles, 74, och huset Mountbatten har ju som bekant tyska anor så det är inte så överraskande att den brittiske regenten trivdes utmärkt och svingade en bägare när han for till Tyskland på sitt första statsbesök som kung.

[/caption]

Mountbatten är en omskrivning för Battenberg och är ett släktnamn för ättlingar till Ludvig av Battenberg som naturaliserades som brittiska undersåtar.

LÄS MER: Prins Harry vräkt – tvingas bo i gästrummet hos vännerna

Kung Charles och hans Camilla har varit på stort besök i Tyskland. Bild: Gregor Fischer/AP/TT

De antityska stämningarna under första världskriget gjorde dock att kung Georg V kände sig föranledd att ändra namnet på kungahuset från Sachsen-Coburg-Gotha till Windsor.

I samband med det ändrade även den invandrade furstesläkten Battenberg sitt namn till Mountbatten.

Sedan år 1917, kallade sig Ludvig av Battenberg istället Louis Alexander Mountbatten.

LÄS MER: Prinsessan Sofias nya lyxiga outfit – chockpriset överraskar

Kung Charles och hans Camilla fick många intressanta samtal med tyskarna. Här ses de brittiska kungligheterna i glatt samspråk med invånarna när de besökte Hamburg. Bild: Jonas Walzberg/AP/TT
Louis Alexander Mountbatten tvingades att avsäga sig alla tyska titlar och fick ändra det tyska släktnamnet Battenberg till det mer engelskklingande Mountbatten.

Han fick som ersättning bli markis av Milford Haven, earl av Medina och viscount Alderney.

Namnet övertogs även av hans dotterson, drottning Elizabeths gemål, prins Philip som var far till kung Charles. Så nog finns det starka kopplingar mellan det engelska kungahuset och Tyskland.

LÄS MER: Drottning Silvia hastigt sjuk – hovet går ut med diagnosen

Schåll jawohl!  Englands kung Charles tackar verkligen inte nej till en öl eller två om tillfälle ges. Bild: Jonas Walzberg/AP/TT

Lägg därtill det faktum att England och Tyskland har en gemensam historia av att ha krigat bittert mot varandra i både första och andra världskriget varför ett statsbesök av kung Charles och hans hustru, drottninggemål Camilla, 75, var ytterst påkallat.

Det var parets första officiella statsbesök sedan Charles ärvde kronan.

Besöket pågick i tre dagar och kungen höll bland annat tal inför den tyska förbundsdagen.

LÄS MER: Kungens krav: Stoppa intima bilden på Victoria och Daniel

Camilla var på ett strålande humör under besöket i Tyskland och fick bland annat en rundtur i Berlins operahus. Bild: Christian Mang/AP/TT

Men det var inte bara tunga plikter för det brittiska kungaparet. Prins Charles fick chansen att skåla i lite öl i samband med en mottagning som britterna höll för sina värdar i Hamburg.

Statsbesöket var det första av en brittisk monark sedan 2015, när drottning Elizabeth gjorde sin sista officiella utlandsresa.

Ursprungligen var det tänkt att den Charles och Camilla först skulle besöka Frankrike, men det statsbesöket flyttades fram med anledning av protesterna mot president Emmanuel Macrons, 45, pensionsreform.

LÄS MER: Drottning Margrethes tunga bakslag efter operationen

Vädret var bekant för Englands kung: regn. Här får Charles blommor av en tysk liten tös. Bild: Ulrich Perrey/AP/TT

Besöket i Tyskland blev en formidabel succé; inte bara för att kung Charles fick läska sig med en öl. Hans hustru, drottninggemål Camilla levde upp och strålade inför fotograferna och dignitärerna paret mötte.

Det brittiska kungaparet träffade bland andra president Frank-Walter Steinmeier, 67, som uttryckte sin tacksamhet att det blev just Tyskland som förärades med parets första statsbesök sedan kung Charles trontillträde.

Man träffade även Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, 64, och Berlins borgmästare Franziska Giffey, 44.

För kung Charles var det ett kärt återseende att besöka landet som hans anfäder stammar ifrån, han har besökt Tyskland ett 40-tal gånger tidigare som prins men nu fick han vara kung i baren och skåla med en härligt iskyld sejdel.

LÄS MER: Kung Charles tunga bakslag med Camilla efter jättebråket
LÄS MER: Prinsessan Madeleines nära vän i ny skandal
LÄS MER: Carl Philips hemliga kärleksbild med Sofia sprids i utlandet

[/caption]

Senaste nyheter

Mer om Utländskt