Drottning Silvia hastigt sjuk – hovet går ut med diagnosen

Kungafamiljen

Måtte det inte vara något allvarligt.
Drottning Silvia är sjuk.
Nu tvingas kungligheten ställa in sina plikter.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT | Publicerad: 2023-03-30

Det blev en riktigt snöplig start på jubileumsbesöket i Norrbotten för kungaparet. Kung Carl Gustaf, 76, tvingades resa ensam.

[/caption]

Drottning Silvia, 79, är sjuk och kunde inte åka med till Luleå – i sista stund meddelade hovet att hon uteblir, vår monark var helt hjälplös och kunde inte göra något.

LÄS MER: Kungens nya utseende efter hemliga resan utomlands

Kung Carl Gustaf besökte Norrbottens län utan drottning Silvia. Bild: Pär Bäckström/TT

Som vanligt visade det sig att snuvan ställt till det.

– Drottningen har blivit förkyld, det är ju sådana tider nu, säger hovets informationschef Margareta Thorgren, 59, till Svensk Damtidning.

Margareta Thorgren har fått prata mycket om sjukdomar och inställda besök på sistone. Det är lite si och så med hälsoläget hos våra kungligheter.

– Så sent som i går kväll var det planerat att drottningen skulle följa med, men i dag på morgonen tvingades hon lämna återbud. Men det är inget allvarligt, det är en lättare förkylning, säger den ämabla informationschefen.

LÄS MER: Silvia på sjukhus – i möte med experter om Alzheimers

Drottning Silvia har drabbats av en förkylning och kunde inte stötta sin make på hans senaste uppdrag. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Den nyligen hjärtopererade monarken är dock på plats i Norrbotten utan sin hustru. På fina bilder från TT ser man hur kungen anländer till Luleå och Kulturens hus.

Besöket i Luleå inleddes med en musikföreställning på Kulturens hus och därefter väntade en kunglig bilkortege till stadsparken där vår monark talade till de hängivna luleåborna.

Sedan blev det ett besök Norrbottens museum som har en storartad fotoutställning om kungen och hans 50 år på tronen. Landshövdingen bjöd på lunch som komponerats av kocken Sara Dupuich, 46, från Piteå. Inriktningen var klassiska smaker från skog och fjäll.

Allt det går dessvärre drottning Silvia miste om på grund av sjukdom. Vi får innerligt hoppas att det inte är något allvarligt.

LÄS MER: Okända bilden på kungen – utklädd till kvinna i peruk

Drottning Silvia drabbas med jämna mellanrum av små krämpor. Bild: Mikael Fritzon/TT

Det har hänt tidigare att uttrycket ”lättare förkylning” har använts av hovet när det i själva verket inte förhållit sig på det sättet.

Drottning Silvia är strålande vacker och behaglig, det är väldigt lätt att glömma bort att hon trots allt uppnått en respektabel ålder. I december fyller hon 80 år.

Den senaste tiden har drottningen inte riktigt haft hälsan med sig. Vid flera tillfällen har hon tvingats ställa in sin medverkan på olika evenemang på grund av sjukdom.

Nyligen var hon och maken, kung Carl Gustaf, på en synnerligen välförtjänt semester.

LÄS MER: Prins Daniel på benen efter trista sjukdomsbeskedet

Hovets informationschef Margareta Thorgren berättar att drottning Silvia drabbats av en ”lättare förkylning”. Bild: TT

Kungaparet for tio dagar till ögruppen i Seychellerna i östra Afrika. Där på paradisöarna med en svalkande bris från indiska oceanen kunde kungaparet ladda batterierna.

För vår monark var det dessutom ett ypperligt tillfälle till ytterligare återhämtning efter hjärtoperationen i februari.

Det var en utvilad och klädsamt solbränd kung Carl Gustaf som häromdagen delade ut medaljer till mjölkbönder som producerat mjölk av högsta kvalitet i minst 23 år.

LÄS MER: Kung Charles tunga bakslag med Camilla efter jättebråket

Nu hoppas vi att drottning Silvia snart blir frisk igen. Bild: Kungliga hovstaterna

Faktum är att kungen är så solbränd att det var några som jämförde honom med ”Soldoktorn” och det viskades ”Solkungen” i slottskorridorerna.

Som bekant var det ju Ludvig XIV som kallades ”Solkungen”. Han regerade i hela 72 år innan han gick bort den 1 september 1715.

Kung Carl Gustaf firar 50 år på tronen så det är inte fel om vi nu börjar kalla honom för ”Solkungen”, det bör inte Ludvig XIV i sin himmel ha några invändningar emot.

Nu hoppas vi på ett snabbt tillfrisknande för drottning Silvia!

LÄS MER: Chockpriset på kungaparets lyxsemester avslöjat
LÄS MER: Kungen tvingas ställa in sina fester på slottet
LÄS MER: Prinsessan Birgitta inte bjuden på kungens fest – berättar varför

[/caption]
Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen