Kung Felipe går emot sin far Juan Carlos – väljer plikten

Znyheter

Kung Felipes jultal kommer att gå till historien.
Trots att monarkins motståndare hotade att bojkotta sändningen fick kungen rekordhögt folkligt stöd.
Han fick även med en pik till sin far.

[/caption]

Av: Josephine Edelskog | Bilder: TT | Publicerad: 2021-01-02

Det har stormat rejält kring det spanska kungahuset. Och det mesta skandalerna har kung Felipes, 52, far, Juan Carlos, 82, stått för. Det är lättare att räkna upp de brott den forne monarken inte gjort sig skyldig till än tvärtom.

[/caption]

Det handlar om allt från bedrägeri till korruption och otrohet. Nu befinner ex-kungen sig i Saudiarabien i exil sedan augusti i år.

Den nuvarande kungen Felipe hade redan från början, i form av regent, valt att ta avstånd från sin far och allt vad han har hållit på med. I en del av jultalet nämner han inga namn men alla förstod vem han talade om.

– Moraliska principer är en plikt för alla medborgare, utan undantag. Och de står över allt annat, inklusive familjeband, sa kungen.

LÄS MER: Drottningen väljer bort Harry och Meghan igen

Den förre kungen Juan Carlos anklagas för omfattande brottslighet.

Juan Carlos tog över som kung efter diktatorn Fransisco Franco. Han regerade mellan 1975 till 2014 men valde sedan att abdikera. Efter det började den före detta kungens syndaregister rullas ut.

Juan Carlos sägs ha haft stora skatteskulder, odeklarerade gåvor till miljardvärde samt en hel del ekonomiska brott under sin regeringstid.

När han valde att inte vara statschef blev det legalt att kunna gräva fram all fakta för att kunna straffa honom. Drevet gick igång och man gjorde allt i sin makt för att knyta kungahuset till colombianska knarkkarteller och uppgörelser med den forna diktatorn, Fransisco Franco. Franco var en man Juan Carlos gick som lärling hos.

LÄS MER: Prinsessan Madeleine om nya livet i USA

Kung Felipe vill distansera sig från sin fars skumma affärer.
Tack och lov verkar det spanska folket nu se en rättvis kung som inte ska behöva dras med i sin fars smutsiga affärer.

Opinionsinstitutet, Metroscopias, stora jul-enkät om landets ledande makthavare visar att premiärministern Pedro Sanchez, 48, ligger i topp och gillas av hälften av alla Spaniens invånare trots den tuffa pandemi-tid landet gått igenom.

Pedro Sanchez har tidigare försvarat den konstitutionella monarkin och sa till den spanska tv-kanalen i december att Juan Carlos som alla andra bör anses oskyldig tills motsatsen bevisats.

LÄS MER: Kronprinsessan Mary väljer att lyfta fram ensamheten

Juan Carlos har nu flytt från Spanien där han kan komma att åtalas om han befinner sig i landet. Istället lever han i Saudiarabien.

– Regeringen kan garantera att demokratins alla mekanismer fungerar och att utredningen kommer att vara transparent i sina slutsatser, sade Sanchez och lade även till:

– Monarkin är inte i fara.

Den skandalomsusade exkungen – formell kung emeritus – abdikerade 2014 och redan då hade hans vidlyftiga leverne varit föremål för diskussion under en längre tid.

Hans son, kung Felipe VI, har försökt distansera sig från sin far. Enligt hovet fick Felipe VI veta att han var förmånstagare för en fond, Lucum med bas i Panama. Sedan dess har han kontaktat en notarius publicus för att klippa eventuella kopplingar till fonden och dess pengar, skriver New York Times.

Felipe meddelade även tidigare i år att han inte kommer att ta emot ekonomiskt arv i framtiden.

LÄS MER: Drottning Elizabeths jultal sågs över hela världen

Kung Felipe får stöd av Spaniens premiärminister Pedro Sanchez som stöttar monarkin.

Kung Felipe gillas enligt undersökningar av hela 74 procent av befolkningen vilket är en ökning från förra året med fem procent.

Bland premiärministerns socialistväljare är siffran 79 procent till kungens favör. Men det som mest sticker ut är att upp emot 30 procent av den kungafientliga partiet Podemus väljare tar hans parti. Så varför denna vändpunkt?

Kanske för att Felipe just verkat för folkets bästa och inte valt att backa upp hans fars ”snedsteg”. Han har dessutom avsagt sig all kunglig arvsrätt.

LÄS MER: Mysteriet kring prins Harrys bostad i England
LÄS MER: Prins Williams och Kates annorlunda julfirande
LÄS MER: Prinsessan Madeleine säger blankt nej till TV4

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Senaste nyheter

Mer om Znyheter