Kungaparet prickades under besöket i Indien

Kungafamiljen

Prick i pannan.
Under kungaparets besök i Indien hälsades de välkomna på ett traditionellt sätt.
Både kungen och Silvia uppskattade gesten.

[/caption]

Det svenska kungaparet befinner sig på statsbesök i Indien och aktiviteterna sker i ett rasande tempo. Syftet med resan är att stärka relationen mellan länderna och främja handel, innovation, klimat och demokrati.

[/caption]

Statsbesökets tredje dag inleddes med ett besök i staden Mumbai. Vid ankomsten togs Kungaparet emot av Nand Kumar, representant för Maharashtras regering och Anna Lekvall, Sveriges generalkonsul i Mumbai.

Kungaparet tvekade inte när de ombads hjälpa till med städningen på den indiska stranden.

LÄS MER: Prins Daniels festkväll med Sofias syster

Mumbai är huvudstaden i den indiska delstaten Maharashtra och Indiens finansiella och kommersiella centrum. Här finns många stora indiska företag som tillsammans genererar ungefär 6 procent av Indiens totala BNP.

I Mumbai ligger också hjärtat i indisk filmindustri – Bollywood – som är världens största filmbransch och producerar uppemot tusen filmer varje år. Bollywoods historia går tillbaka till 1899, ungefär tio år innan Hollywood började producera film.

Kungaparet är mycket miljömedvetna.
På Versova Beach togs kungaparet emot av advokaten och miljöaktivisten Afroz Shah som berättade om strandstädningsprojektet i Versova, rapporterar hovet på sin hemsida.

LÄS MER: Drottning Margrethes supersuccé på scenen

FN:s miljöprogram har kallat Versova Beach Clean Up världens största strand­städningsprojekt. Projektet drivs helt av frivilliga som varje helg samlas för att städa upp stranden.

Kungen och Silvia samarbetar med de indiska volentärerna.

Innan saneringen började ansågs Versova Beach vara en av Mumbais mest nedskräpade stränder. Fram till förra året har 20 miljoner kilo avfall samlats in och nu kommer rapporter om att sköldpaddorna återvänder till stranden. Sverige har deltagit i projektet genom utbildning för skolor i området om kampanjen ”Håll Sverige Rent”.

Kungen och drottningen tvekade inte och började tillsammans med volontärerna städa upp på stranden

Kungaparet på stranden Versova Beach.

LÄS MER: Kungens indiska väsk-trick förundrar jättelandet

Senare under dagen besöktes Door Step School där kungaparet välkomnades genom ceremonin ”Arti Tiki Garland” där både kungen och drottningen fick en röd prick i pannan och blomsterkransar över sina axlar. Kungaparet blev hedrade av gesten som betyder mycket i Indien.

Skolan drivs av en ideell organisation som grundades 1988 och erbjuder utbildning till de mest utsatta och ofta glömda barnen från familjer i slum­områden. Organisationens arbete fokuserar på de problem som följer av arbetslöshet, resursslöseri och stagnation inom den offentliga skolan.

Kungaparet poserar för fotograferna under statsbesöket i Indien.

Under den fullspäckade dagen besökte kungaparet även minnesmonumentet för offren i Mumbai, som dödades i en terroristattack

LÄS MER: Victorias vackra val under romantiska kvällen i London

Det var i slutet av november 2008 som Mumbai utsattes för terrorattacker på sex olika platser i staden och en av attackerna ägde rum på Taj Mahal Palace Hotel. Dåden resulterade i 174 döda och mer än 300 skadade och har haft stor inverkan på det indiska samhället.

LÄS MER: Noppes änka om saknaden efter döde maken
LÄS MER: Dödsfallet som förändrar prinsessan Birgittas jul
LÄS MER: Märtha Louises djupa kris med shamanen

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen