Mette-Marit och Haakon i rejält blåsväder efter grannbråk

Utländskt

Det här är inte bra.
Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon har hamnat i trubbel.
Nu tvingas kungligheterna krishantera.

[/caption]

Normalt sett älskar det norska folket kronprinsessan Mette-Marit, 49, och kronprins Haakon, 49, reservationslöst. Paret är mäkta populära i vårt västra grannland.

[/caption]

Sympatierna ökade ytterligare när det 2018 stod klart att Mette-Marit drabbats av den dödliga sjukdomen kronisk lungfibros. Den blonda kungligheten är älskad och vördad av folket.

LÄS MER: Prins Harrys rädsla för Meghan – blir nervös i hustruns sällskap

Kronprins Haakon och hans Mette-Marit är mycket älskade av norrmännen. Bild: Nina Rangoy/NTB/TT

Men all kärlek har som bekant sina gränser. Och nu kan kronprinsessparet ha passerat gränsen.

I över 20 har kungligheterna bott på Skaugum, ett vitt funkisslott i Asker utanför Oslo. Huvudbyggnaden stod färdig 1932 och kronprins Haakon äger den vackra gården privat.

Besökarna möts av de kungliga paradrummen på bottenvåningen medan den privata familjedelen praktiskt nog ligger en trappa upp.

LÄS MER: Prinsessan Sofias mystiska frånvaro – syns allt mindre

Nu har det norska kronprinessparet dragits in i ett infekterat bråk. Bild: Lise Åserud/NTB/TT
Nu rasar dock grannar och andra efter att kronprins Haakons företag Skaugum Gård fått klartecken att riva en av ladorna på ägorna.

Det ter sig lite märkligt att det blivit ett sådant liv med tanke på att det inte är en historisk byggnad som kronprinsen vill ta bort. Ladan är byggd på 1990-talet och belägen ett par hundra meter från huset, skriver Börsen.no, rapporterar Svensk Damtidning.

Det är emellertid fem medborgare som har överklagat rivningsbeslutet. En av dem en är granne med kronprinsparet.

LÄS MER: Blixtskilsmässan som chockar kungafamiljen

Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon har hamnat i ett olustigt bråk och i luven på en av sina grannar. Bild: TT

De som klagar påpekat att området runt Skaugum är klassat som värdefull kulturmiljö. Därför anser de att beslutet om rivning är felaktigt och måste återkallas:

– Att riva en så bra och användbar byggnad som dessutom ligger estetiskt vackert i terrängen – det är inte rimligt med tanke på hållbarhet och återbruk, hävdas i ett av överklagandena.

Det glunkas även om att kronprins Haakon ska ha särbehandlats av myndigheterna tack vare sin kungliga börd:

– Jag vill på det bestämdaste be Asker kommun att behandla kronprins Haakon på samma sätt som alla andra, står alla läsa.

LÄS MER: Prinsessan Birgitta inte bjuden på kungens fest – berättar varför

Nu återstår det att se om de norska kungligheterna kan lösa fejden innan den eskalerar. Bild: TT

Frågan är dock om protesterna förmår ändra något, den ena halvan av ladan är redan demolerad. Allt tyder på att resten av byggnaden kommer gå samma öde till mötes.

– Vi fick information om överklagandena den här veckan och då var arbetet redan påbörjat säger norska hovets informationschef Guri Varpe, 51, till Dagbladet och tillägger:

– Vi fick starttillstånd i februari. Det har varit full transparens kring den här processen sedan i augusti och ärendet har flera gånger blivit uppmärksammat i media.

LÄS MER: Kungen och Silvias hemliga semester i paradiset
LÄS MER: Chris O’Neills flytt till Sverige väcker frågor om regler
LÄS MER: Meghan riskerar allt efter kung Charles nya beslut

[/caption]

Senaste nyheter

Mer om Utländskt