Chris O'Neills flytt till Sverige väcker frågor om regler

Kungafamiljen

Måtte det gå vägen.
Nu ställs det frågor om prinsessan Madeleines make Chris och hans flytt till Sverige.
Amerikanen är inte svensk medborgare och nu tvingas ministern ge svar.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT | Publicerad: 2023-03-15

Det var ett överraskande och glatt besked som kom från svenska hovet. Prinsessan Madeleine, 40, och hennes familj lämnar Florida och kommer tillbaka till Sverige.

[/caption]

Ingen hade kunnat ana att prinsessfamiljen återigen ville bosätta sig i Stockholm. Familjen ska bo i våningen vid Hovstallet invid Nybroplan i Stockholm.

LÄS MER: Nya bilderna på sjuka Mette-Marit väcker känslor

Nu ställs det frågor om prinsessan Madeleines make Chris O’Neill och hans flytt till Sverige. Bild: TT

Numera har man en sjurummare där, tidigare var det en femrummare men efter att man slagit ihop våningen med en mindre bredvid så har det tillkommit ytterligare två rum.

Boendet lyxrenoverades för drygt sex miljoner kronor för bara ett par år sedan så prinsessfamiljen kommer bo ståndsmässigt.

Det har förekommit spekulationer om att man kommer försöka bo i ett hus istället men samtidigt trivs prinsessan och inte minst hennes make i de krogtäta kvarteren kring Nybroplan.

LÄS MER: Meghan riskerar att förlora allt efter kung Charles beslut

Chris O’Neill och prinsessan Madeleine har levt i både New York och Florida under flera år. Bild: TT
Dessutom finns det utmärkta skolor till barnen alldeles i närheten. På Östermalm ligger bland annat Carlssons skola där prinsessan Madeleine själv har varit elev och bara ett par hundra meter från Hovstallet finns Fredrikshov slotts skola som har mycket gott rykte.

Det vore ett härligt inslag i stadsbilden om prinsessan och Chris O’Neill, 48, väljer att bosätta sig på Östermalm och vi får innerligt hoppas att det blir som planerat.

En stor anledning till flytten ska vara det faktum att barnen är i skolåldern och prinsessan Madeleine är mån om att de ska få en svensk identitet och ett svenskt nätverk med goda vänner.

Dessutom har ju prinsessan flera väninnor i huvudstaden som hon nu får chansen att återigen träffa och umgås med.

LÄS MER: Kungaparets nya kändisgrannar avslöjade – flyttar in nära slottet

Plötsligt så händer det. Prinsessan Madeleine flyttar hem till Sverige med familjen. Här syns hon med maken Chris och dottern Leonore. Bild. TT

Det som kommer få det tuffast med flytten till Sverige är utan tvivel Chris O’Neill. Amerikanen har aldrig riktigt verkat trivas i Sverige där det är svårt för honom att vara anonym.

Finansmannen är uppvuxen med en väldigt extrovert moder och det har gjort honom i det närmaste folkskygg. Chris trivs bäst när han får vara lite för sig själv, han gillar inte att bli uppmärksammad eller igenkänd.

Inte minst stod det klart i samband med bröllopet då han valde bort en prinstitel. Han vill kunna fortsätta jobba och skapa sin egen identitet.

Huset i Florida ligger ute till försäljning. Chris O’Neill vill ha närmare 80 miljoner svenska kronor för villan i Pinecrest utanför Miami som han betalade drygt 30 miljoner kronor för.

Går affären igenom blir det många sköna slantar för amerikanen som han kan investera framgångsrikt.

LÄS MER: Drottning Margrethes nya problem efter operationen

Många blev förvånade när prinsessan Madeleine meddelade att hon lämnar USA med maken Chris. Bild: TT

Det finns dock faror som lurar med flytten. Nyligen fick migrationsminister Maria Malmer Stenergard, 41, frågor kring prinsessfamiljens flytt till Sverige.

Ministern fick bland annat svara på det faktum att Chris inte är svensk medborgare – innebär det att han tvingas gå igenom processen kring uppehållstillstånd som kan ta upp till två år?

Processen kan även innebära att föräldrar måste bo i två olika länder under en längre tid tid.

– Chris är ju brittisk-amerikan och kommer alltså från ett tredje land i det här sammanhanget. Får de flytta hem tillsammans utan att vara separerade upp till två år eller kommer han få undantag av processen, som alla andra ”vanliga” behöver genomgå?, frågar Cecilia Borglin från Svenskar i världen, rapporterar Svensk Damtidning.

– Det är en mycket bra fråga. Jag tror att man behöver vända sig till migrationsverket för att ta reda på hur de hanteras, men det är klart att lagstiftningen ska gälla generellt för alla. Men det finns ett antal anledningar till undantag, och hur man gör i det här enskilda fallet kan ju inte jag förutspå utan det måste vara upp till rättstillämparen att göra det, svarar migrationsministern.

LÄS MER: Prins Daniel hastigt insjuknad – nu växer oron

Prinsessan Madeleine har levt ståndsmässigt i soliga Florida. Nu byter hon det 600 kvadratmeter stora palatset i Florida mot en lyxig våning på exklusiva Östermalm i Stockholms city. Bilder: TT/Mäklarbild

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard understryker även att regeringen välkomnar alla som vill flytta tillbaka till Sverige, oavsett om man är kunglig eller ej.

Vi får innerligt hoppas att det inte blir något byråkratiskt krångel som splittrar prinsessfamiljen under en längre tid.

Förvisso hade nog Chris O’Neill klarat sig utmärkt på egen hand i Florida men med tanke på barnen vore det naturligtvis olyckligt.

LÄS MER: Blixtskilsmässan som chockar kungafamiljen
LÄS MER: Prins Harrys och Meghans fräcka kupp chockar USA
LÄS MER: Så mycket kostar drottning Silvias nya lyxväska

[/caption]
Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen