Drottning Margrethes nya problem efter operationen

Utländskt

Nu vet vi lite mer.
Drottning Margrethes comeback kommer dröja.
Den danska regentens ryggoperation fortsätter ställa till det.

[/caption]

Det var i februari som drottning Margrethe, 82, genomgick sin omfattande ryggoperation.

[/caption]

Hon opererades bara två dygn efter att hennes svenske kusin, kung Carl Gustaf, 76, genomgick en operation i hjärtat.

LÄS MER: Prins Harrys nya flyktplan efter skandalen avslöjad

Drottning Margrethe har opererat sin rygg och nu kommer oroväckande nyheter. Bild: Martin Sylvest/AP/TT

– Operationen gick enligt plan och drottningens tillstånd är bra och stabilt under omständigheterna, skrev danska hovet i ett pressmeddelande samma kväll, då man även passade på att hylla vårdpersonalen.

Vår svenske monark är redan tillbaka och arbetar plikttroget och intensivt, senast såg vi en strålande och pigg kung Carl Gustaf på besök i Västerås.

För den danska drottningen är konvalescensen betydligt längre och mer komplicerad.

LÄS MER: Blixtskilsmässan som chockar kungafamiljen

Även drottningens svenske kusin har haft hälsoproblem. Kungen var inlagd på sjukhus och opererade sig nyligen i hjärtat. Bild: Pontus Lundahl/TT
Hon opererades den 22 februari av ett team med ryggspecialister på rikshospitalet i Köpenhamn. Operationen pågick i flera timmar och var mycket omfattande.

Efter operationen har drottning Margrethe inte uttalat sig. Det danska hovet har meddelat att ”dronningen” blir borta en längre tid men har inte varit mer specifika än så.

Nu får vi veta lite mer – det danska hovets kalender avslöjar i alla fall hur de närmaste veckorna ter sig.

LÄS MER: Prins Daniel hastigt insjuknad – nu växer oron

Prinsessan Benedikte hjälper nu sin syster genom att representera allt mer för det danska kungahuset. Bild: Ida Marie Odgaard/AP/TT

Drottning Margrethes lillasyster, prinsessan Benedikte, 78, rycker in för fulla muggar och hjälper till. Hon närvarar bland annat vid en ryttarmässa i danska Herning.

Självfallet träder även kronprins Frederik, 54, in i rollen som riksföreståndare – i veckan medverkar han bland annat på en robotkonferens i Köpenhamn.

I kalendern framgår i detalj vem som officiellt är regent eller riksföreståndare i Danmark. Från fredag 10 mars till och med onsdag 15 mars är det kronprinsen som ansvarar för det danska riket.

LÄS MER: Skarpa varningen till Chris efter Madeleines besked

Den danska drottningen måste inte sällan sitta ner vid officiella tillställningar. Bild: Ida Marie Odgaard/AP/TT

Den 16:e till den 19:e mars är det prinsessan Benediktes tur att vara riksföreståndare.

Sedan tar kronprins Frederik över igen i två dygn och därefter är det återigen prinsessan Benedikte som har ansvaret fram till den 25:e mars.

Det här innebär att drottning Margrethe blir borta i minst två veckor till – allt tyder dock på att det blir längre än så, betydligt längre.

Drottning Margrethe har i alla år varit en storrökare. Hon låter importera sina cigaretter, som är extra starka och rika på tjära, från Grekland.

LÄS MER: Kung Charles utsträckta hand till Harry efter jättebråket

Drottning Margrethe är en av världens mest populära kungligheter. Nu träder dock sonen, kronprins Frederik, in som statschef när hans älskade mor är sjuk. Bild: TT

Monarken hyser inga planer på att sluta röka.

– Nu är jag så gammal att det inte spelar någon roll, har drottning Margrethe konstaterat i en intervju i Weekendavisen, rapporterar Expressen.

Det är inte första gången som drottning Margrethe opererades i ryggen. Redan för 20 år sedan gjordes ett ingrepp för spinal stenos. Ett tillstånd som innebär att diskarna mellan kotorna sjunker ihop – vilket leder till att nerverna kommer i kläm; något som är mycket smärtsamt.

– Det är normalt att opereras en gång till 10-20 år senare, säger ryggläkaren Tom Bendix till Se og Hør, vilket är exakt det som skett med drottning Margrethe.

Nu håller vi tummarna för att den magnifika regenten snart är tillbaka med full kraft.

LÄS MER: Hovets nya besked om kungen efter hjärtoperationen
LÄS MER: Prins Oscars härliga födelsedag med familjen
LÄS MER: Så mycket kostar drottning Silvias nya lyxväska

[/caption]

Senaste nyheter

Mer om Utländskt