Nya beskedet om sjuka Mette-Marits dåliga hälsa

Utländskt

En fasa för hela Norge.

Kronprinsessan Mette-Marit lider svårt av sin kroniska lungsjukdom.

Nu kommer ett nytt besked om den blonda kunglighetens hälsa.

[/caption]

Det rådde djup förstämning och chock i vårt västra grannland när hovet plötsligt meddelade att kronprinsessan Mette-Marit, 49, var drabbad av kronisk lungfibros. Beskedet kom 2018 och det stod snabbt klart att kunglighetens roll förändrades i grunden.

[/caption]

Numera är det ytterst sällan som vi ser kronprinsessan i offentliga sammanhang.

LÄS MER: Prinsessan Madeleines stora lycka i Florida

Kronprinsessan Mette-Marit är drabbad av en allvarlig sjukdom. Hon får fint stöd av kronprins Haakon. Bild: Lise Åserud/NTB/TT

Sjukdomen är väldigt lömsk, Mette-Marits hälsotillstånd kommer försämras ytterligare på sikt. Till slut riskerar patienter med kronisk lungfibros att bli andfådda även om de ligger ner. Sjukdomen är en stor begränsning för Mette-Marit och norrmännen är förtvivlade.

Under coronapandemin växte oron ytterligare. Om Mette-Marit smittats med covid-19 hade hon mycket väl kunnat avlida.

Kronprinsessan Mette-Marit och hennes make, kronprins Haakon, 49, står mycket nära kronprinsessan Victoria, 45, och prins Daniel, 49. Paren är personliga vänner och umgås allt som oftast privat. För ett par år sedan tillbringade man ett par härliga dagar på Gotland tillsammans, helt privat.

Både Victoria och Daniel månar extra mycket om Mette-Marit. Som bekant är ju prins Daniel anfäktad av problem med njurarna och hans erfarenheter av att lida av en kronisk sjukdom är något han har delat med sig av till sin norska väninna.

LÄS MER: Hon är kvinnan som tog prins Harrys oskuld

Kronprinsessan Mette-Marit lider av kronisk lungfibros och kan inte längre representera lika mycket som förr. Bild: TT
När Mette-Marit och Haakon senast var i Sverige besökte de både Göteborg och Stockholm. Det var emellertid uppenbart att kronprinsessan är svag – hon missade flera programpunkter under Sverigebesöket.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel hade flera programpunkter med enkom kronprins Haakon medan Mette-Marit låg och vilade på slottet.

När man lider av kronisk lungfibros innebär det att ärrvävnad bildas i och mellan de små lungblåsorna vilket gör lungorna stela – andningen fungerar därmed sämre.
Mikael ”Soldoktorn” Sandström, 64, har tidigare berättat om sjukdomen:

– Många med sjukdomen dör i förtid, det gör de. Men det beror på orsaken litegrann, hur snabbt den förändras. När det kommer till sjukdomars medicinska undergrupper är det ofta svårt att ge ett generellt svar. På frågan om en patient med svår lungfibros oftast lever ett kortare liv än en vanlig person är svaret ja, sa TV4-läkaren då.

LÄS MER: Nya bilderna på vackra Victoria under viktiga mötet

Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon är två mycket älskade kungligheter i vårt västra grannland. Bild: TT

För Mette-Marit gäller det nu att ta det fortsatt lugnt och sköta sin hälsa. På sikt kan en lungtransplantation bli aktuellt för kungligheten.

Det norska hovet kommer nu med ett nytt besked till Svensk Damtidning kring kunglighetens hälsa:

– Det är ingen förändring i förhållande till det som tidigare kommunicerats om kronprinsessans hälsa, skriver norska hovet i ett mail till tidningen.

Vi får innerligt hoppas att kronprinsessan Mette-Marits tillstånd inte försämras ytterligare.

LÄS MER: Kungens väninna tvingas lämna allt efter sambons död
LÄS MER: Victoria och Daniels härliga resa till sommarvärmen
LÄS MER: Silvias skarpa markering efter bilden på Victoria

[/caption]

Senaste nyheter

Mer om Utländskt