Prins Daniel får kritik efter omdiskuterat betongbygge

Kungafamiljen

Semestern är slut och plikterna tar vid.
För prins Daniel har hösten dragit igång med en rivstart.

Kunglighetens första uppdrag efter ledigheten var minst sagt kontroversiellt.

[/caption]

Det hör inte till vardagen att våra kungligheteter dras in i kulturstrider. Nu kanske inte prins Daniel, 47, är direkt involverad, men han tangerar i alla fall vid ett brännhett ämne och debatt som har utlösts.

[/caption]

Det var i samband med att prinsen återupptog sina plikter efter den sköna ledigheten på Solliden på Öland som han kom att hamna i mitten av ett infekterat bråk. Den stilige kungligheten invigde den nya tillbyggnaden vid Liljevalchs konsthall på Djurgården i Stockholm.

LÄS MER: Meghan Markle sjukligt besatt av prinsessan Diana

Prins Daniel och Liljevalchs chef Mårten Castenfors på invigningen föt konsthallen Liljevalchs nya tillbyggnad Liljevalchs+.

Det ter sig ju i förstone som ett tämligen okontroversiellt uppdrag – men då bedrar ni er. Byggnaden som är ritad av den kontroversielle stjärnarkitekten Gert Wingård, 70, och skapats i samarbete med glaskonstnären Ingegerd Råman, 78, har väckt ramaskri.

Byggnaden, som är i betong och väldigt fyrkantig, liknas av många vid ett parkeringshus och kritikerna är högljudda. Många har också i sociala medier uttryckt att det är ”en skam” att just prins Daniel ger uppmärksamhet till det kritiserade bygget.

LÄS MER: Drottning Margrethes sanslöst dyra utgifter kritiseras

Konsthallen Liljevalchs tillbyggnad på Djurgården, Liljevalchs+ har av flera kallats för landets fulaste byggnad.
Förutom att Liljevalchs+ (som byggnaden döpts till) inte bara sprängt budgeten är den framförallt omdebatterad och har redan hunnit bli framröstad som ”Sveriges fulaste nybygge” av föreningen Arkitekturupproret, skriver Svensk Damtidning.

Kritikerna menar på att den nya tillbyggnaden fullständigt stilkrockar med den ursprungliga konsthallen som stod färdig 1916. Samtidigt ska sägas att huset även har hyllats som innovativt och spännande.

LÄS MER: Prinsessan Birgittas nya beslut: går sin egen väg

Kommunfullmäktiges ordförande Cecilia Brinck (M) och prins Daniel var trots kritiken på gott humör.

Exakt vad prins Daniel själv tycker om byggnaden lär vi aldrig få veta, men givet den konservativa kontext man verkar i som kunglig bara genom att inneha ämbetet, är det ingen vågad gissning att kungligheten inte är odelat positiv.

Huruvida prinsen hyser den typen av åsikter ska vi låta vara osagt.

LÄS MER: Madeleines kärlekslycka efter maken Chris förvandling

Prins Daniel och arkitekten Gert Wingårdh i samspråk under invigningen.

I vilket fall höll kungligheten masken och charmade alla med sitt invigningstal.

– Kära konstvänner! Nu kan ännu fler uppleva mer konst. Det är ju genom natur och kultur som vi människor vilar och återhämtar oss. Och det är aktiv vila för hjärna och intellekt att komma in här och titta på konst; att låta tankarna bearbeta synintrycken. Både när vi blir provocerade, och när vi liksom stryks medhårs, sa prinsen och kanske just det där med att ”provocera” var ett högst medvetet ordval med tanke på den debatt som rasat.

LÄS MER: Första bilden på drottning Elizabeth i nya ”The Crown”

Många är nyfika på vad prins Daniel tyckte om det massiva betongkomplexet.

Prinsen rundade av elegant och konstaterade:

– Jag ser fram emot många fina konstupplevelser här på Liljevalchs framöver. Och det är med stor glädje som jag härmed förklarar den nya tillbyggnaden, ”Liljevalchs+”, invigd.

Nu återstår att se om prinsen tar med familjen till Liljevalchs i höst.

LÄS MER: Kungaparets tråkiga besked mitt under semester
LÄS MER: Victorias härliga båtsemester med Daniel och barnen
LÄS MER: Meghans djupa konflikt med prins William skakar om

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen