Prinsessan Christina berättar allt om familjetragedin

Znyheter

Prinsessan Christinas nyfikenhet behövde stillas.
Därför inledde hon ett gediget arbete kring en av kungafamiljens mest spännande personer.
Resultatet har blivit en bok där alla hemligheter avslöjas.

[/caption]

Av: Tom Cody | Bilder: TT | Publicerad: 2020-05-04

Prinsessan Christina, 76, blev nyligen helt besatt av en spännande del ur sin familjehistoria.

[/caption]

Hon kontaktade vännen och journalisten Carl Otto Werkelid, 69, och det hela slutade med en bok betitlad “Hon kallades Daisy – att finna en farmor” som nu finns att köpa i bokhandlarna sedan den 20:e april.

LÄS MER: Meghans raseriutbrott mot prins Charles

Prinsessan Christina har i arbetet med nya boken om sin farmor grävt i de kungliga arkiven och läst många brev.

Boken, som till stora delar är en tragedi, handlar om kronprinsessan Margareta, den engelska kvinnan som träffade Gustaf VI Adolf på ett evenemang i Kairo året 1905. Tillsammans fick de fem barn varav ett var Christinas pappa, Gustav Adolf. Margareta dog senare av blodförgiftning endast 38 år gammal.

Christina medverkade tillsammans med Carl Otto på SVT-programmet ”Go’kväll” för att berätta mer om varför hon skrev boken om den farmor hon aldrig själv fått träffa.

– Det har aldrig funnits någon direkt linje mellan min farmor och mig. Jag var helt enkelt väldigt nyfiken. Vem var hon? Hur var hon? berättar Christina enligt Svensk Dam.

LÄS MER: Drottning Silvias härliga kärleksgåva till kungen

Prinsessan Christina har skrivit boken tillsammans med vännen och journalisten Carl Otto Werkelid.
Processen bakom boken, och för att få maximal inblick i Margaretas liv, blev att läsa högvis av hennes brev. Något som bringade Christina närmare sin farmor i ett sorts andligt släktskap, och fick henne att känna en koppling till Margareta.

– Jag märker att vi har lite tänkt på samma sätt. Det är spännande för mig eftersom det här är en person som jag aldrig kunnat träffa personligen. Men att ändå känna att det finns, genom århundraden, en viss känsla av någonting som binder oss ihop, det är fint, berättar Christina och fortsätter:

– Jag känner mig väldigt nära personen som försvann för hundra år sedan. Det är en fantastisk känsla.

LÄS MER: Prins Daniels varma stöd till prinsessan Sofia

Prinsessan Christinas nya bok ”Hon kallades Daisy” handlar om kronprinsessan Margareta, den engelska kvinnan som träffade Gustaf VI Adolf på ett evenemang i Kairo 1905. 

Det är omöjligt att missa Christinas stolthet och beundran för sin farmor Margareta och hennes meriter och tragedier under sitt liv. Ja, det är ju lätt att bli imponerad av ‘Daisy’ menar Christina.

– Hon var väldigt spontan. Hon vände sig direkt till människor. Hon var engagerad i så mycket. Hon levde i en svår tid, första världskriget var ingen lätt period. Hon hade dessutom släktingar runtom i Europa, så det var väldigt personligt för henne. Hon hade tusen engagemang. Hon hjälpte krigsfångar. Hon byggde upp en liten organisation, säger hon.

LÄS MER: Nya romantiska bilderna på kungaparet i karantänen

Prinsessan Christina blev mycket fascinerad av sin farmor under det spännande arbetet med boken.

Bokens synopsis beskriver vidare:

“Prinsessan Christina har sökt i de privata familjearkiven efter svar. Hon har gått igenom brev, fotoalbum och dokument och rest till sin kusin drottning Margrethe i Danmark för att få veta mer. I ”Hon kallades Daisy” ger hon liv och färg åt en öppen och mångsidigt begåvad brittisk prinsessa som blev blixtförälskad i en svensk prins i Kairo, kallades solstrålen på Stockholms slott och tonar fram som den första moderna kungligheten i Sverige.”

“Hon kallades Daisy: Att Finna en Farmor” finns nu tillgänglig i bokhandeln.

LÄS MER: Prinsessan Christinas fina stöd till Victoria
LÄS MER: Nya supersöta bilderna på prins Louis
LÄS MER: Hagasessornas splittring i krisen – agerar helt olika i krisen

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Senaste nyheter

Mer om Znyheter