Prinsessan Désirée drabbad av hjärnhinneinflammation

Kungafamiljen

Prinsessan Désirée har drabbats av hjärnhinneinflammation.
Kungens syster vårdades på sjukhus under flera månader.
– Hon får vara glad att hon lever överhuvudtaget, säger prinsessan Birgitta.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT | Publicerad: 2023-09-11

Det är prinsessan Birgitta, 86, som i en intervju med Expressen berättar varför kungens tre äldsta systrar inte kommer till Stockholm när monarken firar sina 50 år på tronen nästa helg.

[/caption]

Enligt Birgitta kan prinsessan Désirée, 85, och prinsessan Margaretha, 88, ”inte röra på sig och klarar inte av resan till Stockholm”.

LÄS MER: Kungen djupt besviken efter Madeleines och Chris besked

Prinsessan Desirée och sonen Carl Silfverschiöld anländer till begravningen av hennes make Niclas Silfverschiöld i Sollebrunn 2017.  Bild: Adam Ihse/TT

Prinsessan Birgitta berättar:

– Mina systrar blir inte bättre, tyvärr. De kan inte gå. Desirée hade hjärnhinneinflammation så hon får nog vara glad att hon lever överhuvudtaget, men Margaretha är gammal bara och har haft ett par grejor också naturligtvis, och har det besvärligt. Det är åldern som tar ut sin rätt.

Prinsessan Désirée var så dålig att hon vårdades på sjukhus under en längre tid.

– Prinsessan Margaretha har lite svårt att röra sig och prinsessan Desirée har varit svårt sjuk, bland annat låg hon hela förra sommaren på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, har hovexperten Roger Lundgren, 48, tidigare berättat.

LÄS MER: Raseriet mot Madeleines okända lyxliv i Sverige: ”Mår illa”

Prinsessan Birgitta och prinsessan Désirée under firandet av kung Carl Gustafs 70-årsdag. Bild: Christine Olsson/TT
Prinsessan Birgitta mår betydligt bättre än sina systrar, men vill inte åka utan dem.

– Jag kan röra på mig och alltihop, men jag känner mig ensam utan dem. Det skulle kännas som om en kroppsdel saknas att vara där utan dem. Vi håller ihop väldigt mycket. Det är aldrig ett bråk.

Prinsessan Christina, 80, kommer vara den enda av kungens systrar som medverkar under kungens fest. Birgitta har talat med henne:

– Jag sa till min syster att jag känner mig lite ensam utan Margaretha och Desirée, och då sa hon ”Men jag finns ju kvar” och då sa jag ”Ja, det är klart du finns, men vi de stora barnen håller ihop. Och det tycker jag är väldigt fint”.

LÄS MER: Victoria och Daniel lämnar Haga – flyttar in i nytt lyxhus

Kungen står mycket nära sina systrar. Här syns Hagasessorna och vår regent med prinsessan Birgitta längst till höger. Bild: TT

Som barn fick kungens systrar namnet ”Hagasessorna” och var enormt populära i landet.

– Vi uppfostrades att vara nära varandra. Vi kallades de stora barn och de små barnen. Stora barnen var Margaretha, Desirée och jag. De små barnen var Carl Gustaf och Christina. Vi har alltid hållit ihop och gör det fortfarande och är väldigt nära varandra faktiskt, berättar prinsessan Birgitta.

LÄS MER: Kungen och Silvias romantiska kväll i Stockholms city
LÄS MER: Prins Harrys desperata drag för att rädda äktenskapet
LÄS MER: Madeleine i vilt bråk med Chris på fest: ”Hon blir förödmjukad”

[/caption]
Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen