Psykologens varning till Victoria: "Ingen bra idé!"

Kungafamiljen

Året inleddes med stort rabalder kring kungafamiljen.
Kungens uttalande om tronföljden fick kritik.
Nu får Victoria beröm för sitt agerande – men det höjs även ett varningens finger.

[/caption]

När dokumentärserien ”Sveriges sista kungar” hade premiär på SVT fick den stor uppmärksamhet, inte minst på grund av kung Carl Gustafs, 76,  omdiskuterade utsagor om tronföljden.

[/caption]

Kungen hade fortfarande inte släppt det faktum att successionsordningen ändrades 1980 och att prins Carl Philip, 43, då förlorade rätten att efterträda sin far.

LÄS MER: Hovets hemliga plan för prinsessan Sofia

Kungen fick skarp kritik när han uttalade sig om tronföljden i dokumentären ”Sveriges sista kungar”. Bild: SVT

Han kritiserade till och med riksdagens beslut.

– Min son, prins Carl Philip, var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt, tycker jag. Så kan man inte göra, säger kungen i dokumentären.

Allmänheten tappade haken och experterna gick i taket.

– Jag trodde kungen hade lämnat det här bakom sig. Han har vid flera tillfällen sedan det skedde tagit upp det här och nu gör han det igen. Jag tycker inte det är passande, sa exempelvis Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall i TV4:s ”Efter fem”.

LÄS MER: Tråkiga beskedet för prinsessan Estelle: ”Tyvärr!”

Många tolkade kungens uttalande om prins Carl Philip som kritik mot kronprinsessan Victoria. Bilder: TT
Många uppfattade kungens ord som kritik mot kronprinsessan Victoria, något som gjorde att kungen tvingades gå ut med ett förtydligande.

”Härmed vill jag därför klargöra att mina intervjusvar ej ska uppfattas som kritik mot den kvinnliga tronföljden eller mot Kronprinsessan Victoria. Den kvinnliga tronföljden är för mig en självklarhet.

Kronprinsessan är min efterträdare. Hon är en extraordinär tillgång för mig, min familj och vårt land. Jag är stolt över henne och hennes outtröttliga arbete för Sverige.”

LÄS MER: Victoria och Daniels glädjande babybesked på Haga slott

Kungen, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria var påpassade av media när de besökte Sälen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Många var naturligtvis intresserade av vad Victoria tyckte och tänkte kring sin fars utspel.

Men när en reporter från Expressen ställde frågan blev det nobben.

– Tack, det är bra. Det har vi gått vidare från, svarade kronprinsessan.

Psykologen Fredric Bohm är av uppfattningen att Victoria gjorde helt rätt när hon valde att inte recensera sin far i media.

– Allt kungligheterna säger vägs på en precisionsvåg. När de säger eller gör något så rusar det in en mängd människor som tolkar det de säger och gör, säger han till Svensk Dam.

LÄS MER: Silvias skarpa markering efter bilden på Victoria

Kronprinsessan Victoria anländer till Folk och Försvars rikskonferens i Sälen på söndagen.
Kronprinsessan Victoria ville dock inte recensera sin pappas uttalanden och när media frågade vände hon på klacken. Bild: Henrik Montgomery/TT

Även om kronprinsessan Victoria normalt är mycket öppen och gärna talar fritt från hjärtat så tror psykologen inte att det skulle gagna henne eller kungahuset i det här fallet.

– Vi pratar om väldigt offentliga personer, det de gör har ett offentligt intresse… så är det ju. Att hantera en konflikt via media, det är ingen bra idé, konstaterar han.

LÄS MER: Kungens väninna tvingas lämna allt efter sambons död
LÄS MER: Drottning Margrethes fina försoning med prins Joachim
LÄS MER: Prinsessan Estelles nära vän drabbad av otäckt trauma

[/caption]

Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen