Så överraskade kungen alla på Nobeldagen

Znyheter

Det är första gången som vår kung Carl Gustaf inte är på plats i Blå hallen i Stadshuset för att gratulera Nobelpristagarna.
I år handlar det om digitala hälsningar – men kungen överraskade många med att få oväntat sällskap.

[/caption]

Av: Josephine Edelskog | Bilder: TT | Publicerad: 2020-12-10

Det stod tidigt klart att Nobelbanketten skulle ställa in. Sedan kom samma besked angående utdelandet. Men en prisceremoni blev det i alla fall, dock i en annorlunda upplaga.

[/caption]

Ända sedan 1902 har Sveriges kung överlämnat Nobelpriset till pristagarna, i år kommer det inte att ske. Pristagarna har redan fått sina pris utdelade på svenska ambassaden i respektive land.

LÄS MER: Victoria och Daniel bryter traditionen och går sin egen väg

Många trodde att kungen var den enda kungligheten som skulle medverka när Nobelpriset delades ut.

Under Nobelveckan, 5-13 december har Stockholm arrangerat en rad händelser. En av de mest uppmärksammade är Nobel Week Lights.

Det ska bland annat symbolisera budskapet att vi behöver mera ljus i denna mörka tid, dels på grund av årstiden men även såklart under den rådande pandemin.

De byggnader som valts ut att ljussättas är Stockholms stadshus, Sergels torg, Konserthuset, Kungliga Dramatiska Teatern, Stockholms stadsmuseum samt Nobelpris museet. Ljusshowen vill sammanväva konst och teknik. Projektet är ett samarbete med Sveriges rymdorganisation och den europeiska.

LÄS MER: Stora oron för prins Philip efter plötsliga frånvaron

Kungen överraskade alla genom att ta med sig drottning Silvia till ceremonin som i år skedde digitalt.
Sändningen under Nobeldagen både inleddes och varvades med musik, något som alltid har varit förknippat med prisutdelningen. Man har lyckats behålla lite av traditionerna trots allt genom en tv-sänt program. Bara att sända hela tillställningen i den gyllene salen var brilliant.

– Med de nya restriktionerna så blir det en helt digital sändning. I och med att kungen inte i år kommer kunna dela ut Nobelpriset till Nobelpristagarna så kommer han i stället sända en digital hälsning till Nobelpristagarna, berättade Margareta Thorgren, 57, hovets informationschef.

Pristagarna har redan fått sina priser utdelade, bland annat via svenska ambassader runtom i världen.

– Själva prisceremonin går av stapeln här i dag, men själva överlämningen har skett, men den officiella prisutdelningen och talen hålls i dag, fortsatte hon.

LÄS MER: Prins Christian drabbad av covid-19 i skolan

Så här såg det ut när Nobelpriset delades ut 2019.

Kung Carl Gustafs, 74, inledningstal från Stockholms slott var en hyllning till alla begåvade forskare som bidrar till att verka för en bättre värld. Vid hans sida kom, om något oväntat hans fru, drottning Silvia, 76.

Alla hade fått uppfattningen att monarken själv skulle stå och tala i Nobels minne. Men in klev kungen i mörkblå kostym, vit skjorta och blårutig slips tillsammans med drottning Silvia klädd i en enkel, vacker lila klänning.

Kungen betonade allvaret att det har varit ett annorlunda år som snart tonar ut. Där för har just vetenskapen en betydande roll. Han hyllade det stora samarbetet globalt som nu sker för att bekämpa covid-19.

LÄS MER: Kronprinsessan Victorias succé på digitala galan
LÄS MER: Prinsessan Estelles tuffa inskolning som blivande regent
LÄS MER: Sanningen bakom Mette-Marits mystiska frånvaro

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Senaste nyheter

Mer om Znyheter