Sofia trotsar Silvia ännu en gång – konsekvenser kan vänta

Kungafamiljen

Till slut blir det ohållbart.
Prinsessan Sofia har återigen visat att hon inte räds för att trotsa drottning Silvia.
Det finns dock en gräns och den ska helst ej passeras.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT, Arkiv | Publicerad: 2024-06-07

Prinsessan Sofia, 39, har som bekant gjort succé som kunglighet sedan hon blev äkta maka till den så stilige prins Carl Philip, 45.

[/caption]

Det är ingen hemlighet att kung Carl Gustaf, 78, är mäkta stolt över sin vackra svärdotter som har en förmåga att charma alla och envar.

LÄS MER: Stora oron för prinsessan Désirée: kungens syster spårlöst försvunnen

Prinsessan Sofia är kungafamiljens stolthet. Bilder: TT

Det finns dock en baksida med allting. Prinsessan Sofia måste passa sig så att hon inte blir alltför styv i korken och börjar ta ut svängarna.

Även om hon bara är en glad dalkulla från Älvdalen måste prinsessan hålla sig till det emellanåt lite strikta hovprotokollet.

Att vara kunglig innebär inte bara en massa fördelar, man har även förpliktelser som måste uppfyllas.

Det handlar om att hysa respekt för ämbetet och för traditionerna. Dessutom handlar det om att visa undersåtarna att man bryr sig och är redo att ikläda sig rollen och inte fara i väg i någon riktning bara för att man får lite ”feeling”.

LÄS MER: Sofia och Carl Philips härliga familjelycka: ”Det blir en flicka!”

Prinsessan Sofia hyllas ofta för sitt jordnära och härliga sätt. Bild: Henrik Montgomery/TT
Samtidigt finns det grader i helvetet. Hur strikt man är beror bland annat på hur man är som person och även hur senior man är som kunglig.

Drottning Silvia, 80, här utan tvekan att karaktärisera som den kanske mest konservativa kungligheten – ”ordnung muss sein” är ju ett tyskt uttryck som vår kära drottning gärna skriver under på.

Lite överraskande är att även kung Carl Gustaf är ytterst noga med protokollet. Kungen må te sig som en glad gamäng – låt er dock inte luras av hans sparsamt använda smeknamn ”Tjabo”.

Kungen är uppvuxen under en annan era och han har fått med sig de kungliga plikterna med modersmjölken. Vår monark kan vara ytterst strikt vilket prins Daniel, 50, har fått smaka på flera gånger.

LÄS MER: Avslöjat: Victorias svårigheter i äktenskapet med prins Daniel

Drottning Silvia är noga med den kungliga etiketten. Bild: Ida Marie Odgaard/TT

Emellanåt blir det en krock med den yngre generationen och då speciellt prinsessan Sofia som är uppvuxen med realityshower och som lättklädd glamourmodell.

Drottning Silvia har ett förbud – som svärdottern valt att trotsa ännu en gång.

Prinsessan Sofia är en flitig användare av sociala medier och då helst Instagram – där använder hon sig av metoder som går tvärsemot drottningens krav.

På Instagram är prinsparet inte främmande för att ta selfies – något som drottning Silvia avskyr och har ett totalförbud inför.

LÄS MER: Hovkvinnan tvingades sluta på dagen – nu avslöjar hon allt om Victoria

För drottning Silvia är det viktigt att prinsessan Sofia uppför sig elegant och kungligt. Bilder: TT

Kungaexperten och Svensk Damtidnings krönikör Herman Lindqvist, 81, är inne på drottning Silvias spår när det kommer till ofoget med att ta bilder när undersåtarna möter kungligheter i officiella eller privata sammanhang.

– Fråga inte om du får ta en selfie – det är mycket olämpligt, påträngande och privat, har historikern och författaren tidigare konstaterat i Svensk Damtidning.

Ändå väljer prinsessan Sofia att gång på gång lägga ut selfiebilder på sina sociala medier – snart riskerar hon att ha passerat gränsen för svärmor Silvias tålamod och då blir det ett annat ljud i skällan.

Hon måste passa sig.

LÄS MER: Stora oron: Kungen och Silvias rädsla – ber om Säpo om hjälp
LÄS MER: Kändiskvinnans avslöjande om träffen med prins Daniel
LÄS MER: Misstankarna stämde: Madeleine flyttar hem utan maken Chris

[/caption]
Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen