Statsminister gör tummen upp för kungafamiljen

Znyheter

Den danska statsministern Mette Frederiksen är djupt besviken på sina landsmän, i synnerhet kändisarna. Däremot visar sig det danska kungahuset vara ett föredöme.

[/caption]

Av: Josephine Edelskog | Bilder: TT | Publicerad: 2021-01-25

Statsminister Mette Frederiksen, 43, satte ner foten rejält. Det var under en partiledardebatt som Frederiksen fick nog. Ämnet som kom upp var de danska kändisarnas resor till bland annat Dubai – mitt under en rådande pandemi. I ren kontrast står det danska kronprinsparet.

[/caption]

Det handlar om kända profiler såsom bland annat fotbollsstjärnan Nicklas Bendtner, 33, förra boxningsvärldsmästaren Mikkel Kessler, 41, och influencern Elvira Pitzner, 23, som varit på plats i semesterparadiset, Dubai, under januari. Allt mycket utförligt dokumenterad och utlagt på sociala medier.

LÄS MER: Prinsessan Ingrid Alexandra har fyllt 17 år

Den danska statsministern Mette Frederiksen förfasar sig över att de danska kändisarna struntar i restriktionerna och åker till Dubai.

Debatten hettade till så pass att Mette fick lov att sansa sig.

– Jag får nog lägga lite restriktioner på mig själv innan jag uttalar mig om det, sa hon först.

– Men det finns en tydlig anledning till att vi uppmanar alla som lever i det här landet att inte resa utomlands. Det finns en anledning till att hela världen blinkar rött.

LÄS MER: Hon tar över efter prins Harry och Meghan

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary är dock ett föredöme på hur man ska agera i coronakrisen.
Det finns visserligen inget flygförbud men resor avrådes bestämt. Att kända profiler då väljer att dela med sig av sina lyxiga resor sticker i ögonen på det kämpande danska befolkningen.

Det danska kungahuset i allmänhet och det danska kronprinsparet i synnerhet väljer att göra precis tvärtom. Enligt den danska tidningen Billed-bladet har paret minskat sina resor från 23 till noll under det senaste året.

Kronprinsparet flyttade hem från Schweiziska skidorten Verbier i februari 2020. Kronprins Frederik, 52, flög visserligen till Frankrike i somras. Anledningen var att hans bror Joachim, 51, drabbats av en stroke.

LÄS MER: Prinsessan Madeleines arbetsinsats ratas av tysk press

Som tur är kan statsminister Mette Frederiksen förlita sig på de danska kungligheterna.

Kronprinsparet går även ett steg längre och engagerar sig med att hjälpa till ekonomiskt under pandemin. I höstats valde de att skänka närmare en miljon kronor till tre välgörenhetsprojekt som har kopplingar till covid-19.

De tog även sitt ansvar under julhelgerna då den danska kungafamiljen delade upp sig. Drottning Margrethe, 80, var tillsammans med prins Joachims familj och kronprinsfamiljen fick fira på egen hand.

– Det skickar en fin signal om att kungafamiljen följer coronareglerna. Om alla hade samlats hade de varit 13 personer och hade då spräckt den sociala bubbla som man förväntas hålla sig inom, sa kungahusexperten Søren Jakobsen, 49, i samband med att julplanerna avslöjades.

LÄS MER: Prinsessan Birgittas festliga födelsedag
LÄS MER: Norges kungapar firar 30 år på tronen
LÄS MER: Drottning Margrethes beundrare trotsar avrådan

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Senaste nyheter

Mer om Znyheter