Strålande glad Victoria prisade "Årets ölänning" på Solliden

Znyheter

Ett av årets härligaste uppdrag.

Kronprinsessan Victoria strålade av glädje.
Tillsammans med sin far kungen älskar hon att få dela ut priset till ”Årets ölänning”.

[/caption]

Kung Carl Gustaf, 75, är i många avseenden en ytterst rationell och handlingskraftig person som pragmatiskt ser till att hitta lösningar som blir bra för monarkin och hans rike.

[/caption]

Samtidigt har vår regent en sentimental ådra som ofta kommer till uttryck. Det är inte så förvånande med tanke på att han är uppvuxen under så traditionsrika former.

LÄS MER: Drottning Sonjas tragedi – sorgen slår till igen

Kungaparet och kronprinsessan Victoria anländer för att dela ut pris till ”Årets ölänning”.

Ett kungahus har ett långt minne med allt vad det innebär av återkommande ritualer, ofta genom århundranden. För kung Carl Gustaf har alla traditioner och all historik som dagligen omger honom oundvikligen kommit att prägla honom och hans sinne.

Ända sedan kungen var barn har han tillbringat sina somrar på Öland och Solliden varför sommarön helt naturligt har kommit att ligga honom särdeles varmt om hjärtat.

Dessutom är det ju nästan alltid sommar, sol och trevligheter när kungen är på Öland vilket i sin tur på ett naturligt sätt har kommit att ge honom positiva associationer med det långsmala och vackra landskapet.

LÄS MER: Kungafamiljen överraskar med historisk familjebild

I år gick det fina priset till keramikern Lotta Sjöberg som fick pris, blommor och applåder.
Därför är det helt logiskt att det ligger vår monark extra varmt om hjärtat att få dela ut ”Sollidenpriset” även kallat ”Årets ölänning”. För kung Carl Gustaf är det en av årets mest behjärtansvärda och angenäma plikter.

Nyligen var det återigen dags för kungen att förrätta prisutdelningen och helt traditionsenligt var drottning Silvia, 77, och en strålande glad kronprinsessan Victoria, 44, vid hans sida.

I år var det keramikern och företagaren Lotta Sjöberg som blev den 41:e mottagaren av priset som delades ut vid Sollidens slott.

LÄS MER: Mette-Marits kärleksfulla gest på Haakons födelsedag

Kronprinsessan Victoria var på gott humör och det märks att den sköna semestern har gjort henne gott.

Sollidenpriset delas ut till ”en person som gjort en uppmärksammad insats eller prestation inom något område eller vidtagit åtgärder eller tagit initiativ som främjar öns intressen och utveckling eller som under längre tid gjort insatser till Ölands fromma”.
Juryns motivering löd:

– Årets ölänning är en sprudlande nätverkare som under många år varit en avgörande katalysator i utvecklingen av sin hembygd. Genom osjälviskt arbete har hon varit drivande i arbetet med att forma Färjestadens hamn till en mötesplats som sjuder av liv, skriver juryn.

LÄS MER: Så blir prins Julians kungliga dop – alla detaljerna klara

Både kronprinsessan och drottning Silvia bar naturligtvis Ölandsdräkten.

Lotta Sjöberg är uppvuxen på Öland och för 47 år sedan öppnade hon keramik-butiken Lotta & Mary och sedan 35 år tillbaka driver hon keramikverkstaden på hamnplan vid Färejstaden.

– Jag har känt ett stort engagemang för att utveckla hamnområdet. Här fanns egentligen bara en korvkiosk när jag öppnade för 35 år sedan. Jag har upplevt hamnen som liten och vill att det ska vara en plats för liv och rörelse, att den ska vara en stor tillgång bygden och tillgänglig för alla, säger Lotta Sjöberg till Ölandsbladet.

Det går inte att ta miste på att kungen var på ett strålande humör när han gav priset till Lotta Sjöberg.

LÄS MER: Prins Harry avslöjar sanningen om Meghan i ny bok

Drottning Silvia vinkade glatt till åskådarna.

Helt rimligt har kung Carl Gustaf själv fått priset – det var 1996. Han var dock än gladare när hans älskade dotter, kronprinsessan Victoria fick priset 2018.

Nu hoppas vi att kungen får en fortsatt skön sommar med lite välförtjänt vila där han bereds möjlighet att njuta av umgänget med sin fina familj.

LÄS MER: Drottning Margrethes hemliga överraskning för danskarna
LÄS MER: Prins Daniels härliga dag på Öland med kompisarna
LÄS MER: Bild-Extra: Här rockar Estelle loss framför mamma Victoria

Om Sollidenpriset

Sollidenpriset till Årets ölänning delades för första gången ut 1980, till Anna Rydstedt. Kungen tilldelades priset 1996 och Kronprinsessan 2018. Priset delas ut av Barometern och Sveriges radio.

De senaste årens pristagare är:

2011 – Anne Vilks, kulturproducent

2012 – Lars Trofast, musiker

2013 – Per Hallberg, ljudtekniker

2014 – Arne Svensson, friidrottare

2015 – Kim Nilsson, innebandyspelare

2016 – Hanna Karlsson, lantbrukare

2017 – Dave Karlsson, entomolog

2018 – H.K.H Kronprinsessan

2019 – Pav Johnsson, naturexpert

2020 – Gillis Dahlström, kock, kroppkaksspecialist

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Znyheter