TV4 anklagas för kunglig historieförfalskning

Znyheter

Det skrevs en omtalad och genomarbetad bok som allt sägs vara baserat på.
Nu dyker det upp grova sakfel och historieförvanskningar.
Flera experter hävdar att TV4 ljuger i serien ”Drottningarna”.

[/caption]

Av: Josephine Edelskog | Bilder: TV4, Wikimedia, TT | Publicerad: 2020-10-28

Det började som en intressant saga. En lycka för historieälskare som äntligen skulle få ta del av vår svenska drottninghistoria. Men där tog det slut. Tanken var god, men vad hände sedan?

[/caption]

Det talas om succé för den nya TV4 sända serien ”Drottningarna” med Sofia Helin, 48, känd från långköraren ”Bron”. I programmen går Sofia runt i de fina salongerna genom generationer av kungligheter och filosoferar. Allt gott så långt men nu har professorer hört av sig och vill stoppa sändningarna.

LÄS MER: Victoria strålade glatt på besöket i Södermanland

Sofia Helin leder programmet ”Drottningarna” på TV4 som nu får skarp kritik.

Åsa Sjöberg, 56, innehållschef på TV4 och C More, säger i en kommentar att ”Drottningarna” är en av TV4:s ”största programsatsningar under hösten” och fortsätter:

– Det känns rätt och fint att få lyfta en del av svensk historia som tidigare ofta hamnat i skuggan av våra kungar. Nu är det drottningarnas liv och betydelse för vår gemensamma historia som står i fokus. Vi kommer bjuda tittarna på en historisk resa med spännande fakta och fantastiska berättelser om de här kvinnorna, om kärlek, makt och intriger.

LÄS MER: Drottning Silvias fina gest – nu flyttar mannen in

I programmet skildras Erik XIV:s liv och hans Karin Månsdotters liv. Men mycket är helt uppåt väggarna hävdar nu historiker.
Man har velat jämföra den med den kritikerrosade långköraren ”The Crown” som går på Netflix. Men nu ryter historikerna ifrån.

– Jag förstår inte varför inte TV4 drar tillbaka det här. Det är rent hittepå, fejk från början till slut, säger historieprofessorn Dick Harrison, 54.

Det är i första hand inledningsprogrammet som kritiseras där Karin Månsdotter lyfts fram.

– Jag anklagar programmet för lögn, inte för att framföra en annan, fullt rimlig tolkning av Erik XIV:s liv och och därmed också av Karin Månsdotters liv. I bästa fall skulle jag kunna gå med på att programmet om Karin också innehållet vantolkningar och småfel som en amatör lätt kan göra. Inget av det är bra att visa på TV, men det är i alla fall inte medveten lögn, skriver Dick Harrisons hustru Katarina Lindbergh Harrison, 44, på sin blogg och som först gick ut med sin besvikelse i P1-programmet ”Medierna”.

LÄS MER: Prinsessan Madeleines tuffaste tid någonsin

Historikern Katarina Lindbergh Harrison är mycket kritisk och menar att TV4 ljuger i serien ”Drottningarna”.

Mia Lindqvist  som är programchef på TV4 svarar på kritiken genom att säga att hon välkomnar forumet att skapa en diskussion.

Hon tar inte till sig uppmaningarna att lyfta bort serien utan påstår att de arbetat med några av Sveriges bästa historiker. Andra källor gör dock gällande att man vid flera tillfällen använt skolprojekt för att få fram fakta.

LÄS MER: Kungaparet mitt i en mordutredning
LÄS MER: Nya bilden på Harry och Meghan – en dyr historia
LÄS MER: Estelles modesuccé med mamma Victoria på bron

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Senaste nyheter

Mer om Znyheter