Victoria och Daniels mysiga konstbesök på Moderna museet

Znyheter

En sån mysig tur.
Nyligen fick kronprinsessan Victoria och prins Daniel en förhandsvisning av den uppmärksammade utställningen av Giacometti – ”Ansikte mot ansikte”.
Victoria blev hänförd av de slanka långa skulpturerna.

[/caption]

Det här är första gången på 20 år som Moderna Museet visar en stor retrospektiv utställning av Alberto Giacometti som breddar bilden av konstnären.

[/caption]

– Hans figurer kom att bli närmast ikoniska för en tid där man tappade tron på människan och där man sökte en helt ny bild av henne, säger kuratorn Jo Widoff, 35.

LÄS MER: Kronprinsessorna Mette-Marit och Marys fina vänskap

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är mycket intresserade av konst.

På Moderna museet står en av världens kanske minsta skulpturer av en kvinna, framför en större variant. Giacometti lekte med skalan, och försökte fånga det ögat verkligen såg.

I utställningen syns också det första, fint utmejslade huvud som Giacometti gjorde som 13–14-åring, invid ett helt platt och mer surrealistiskt ansikte.

LÄS MER: Victorias härliga skratt på viktiga invigningen

Häromdagen besökte kungligheterna Moderna museet där de såg utställningen ”Ansikte mot ansikte”. De guidades runt av Moderna museets chef Gitte Ørskou.
– Han ville komma så nära verkligheten som möjligt. Men på slutet arbetade han inte längre för att avbilda verkligheten, utan för att förstå varför han inte lyckades, säger Jo Widoff.

Jo Widoff är glad över att en ny generation nu får upptäcka Giacometti – särskilt när hans verk kanske är mer aktuella än på länge.

LÄS MER: Prins Williams och Harrys konflikt värre än någonsin

Kronprinsessan Victoria bar moderna stora örhängen och hade håret elegant uppsatt i en knut.

Gitte Ørskou, 48, som är museets chef kallar utställningen för en framtida klassiker. Alberto föddes i Schweiz 1901 och började redan som barn att rita, måla och skulptera.

Under 1920-talet var han en av dem som framstod i sitt gebit i Paris. Han är mest känd för sina långsmala skulpturer och sin färgskala i ockra, grått, vitt och svart.

LÄS MER: Victoria och Marys viktiga gemensamma kamp

Victoria och Daniel fick lära sig mycket om konstnären Alberto Giacometti.

Kronprinsessparet visade stort intresse. Victoria, 43, var dagen till ära galant klädd i svart där toppen i siden hade vackert uppblåsta armar som elegant smalnade av vid midjan där snyggt svart skurna byxor tog vid. Prins Daniel, 46, hade en klassisk elegant kostym med slips.

Utställningen pågår till den 17 januari och tidsbeställd biljett krävs.

LÄS MER: Prinsessan Eugenie tar avstånd från kungafamiljen
LÄS MER: Så fint stöttar kronprinsessan Victoria cancerforskningen
LÄS MER: Mette-Marits plötsliga agerande oroar norrmännen

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Znyheter