Kronprinsessorna Mary och Mette-Marits fina vänskap

Znyheter

Vi har sett dem tillsammans på tillställningar och kungaevent.
Under åren har en stark vänskap vuxit fram.
Dessutom brinner båda Mary och Mette-Marit för sina medsystrars rättigheter.

[/caption]

Kronprinsessan Mary, 48, och kronprinsessan Mette-Marit, 47, har utvecklat en fin och nära relation. Och fast de kommer från olika världsdelar har de haft liknande uppväxt vilket har utvecklas till ett förstående systerskap.

[/caption]

Kronprinsessorna är båda uppvuxna i borgliga hem och nästan jämngamla. Det skiljer bara ett år mellan dem och de två kvinnorna har fött ett flertal barn. Det var just när barnen började komma som de blev riktigt tighta.

LÄS MER: Victorias kära återseende med sin älskade mentor

Kronprinsessan Mette-Marit är tillsammans med sin älskade make Haakon mycket omtyckta i hemlandet.

När kronprins Fredrik, 52, och hans älskade hustru Mary fick sitt första barn, prins Christian, 14, 2006, var Mette-Marit en av de första som fick veta. Det var då självklart för kronprinsessan Mary att välja Mette-Marit som fadder tillsammans med bland andra vår egen kronprinsessa Victoria, 43.

När den norska prinsessan Ingrid-Alexandra, 16, konfirmerade sig förra året var det danska kronprinsessparet givetvis med på inbjudningslistan. Men det stannade inte med det.

Efter konfirmationen sov Mary och Fredrik över på det norska residenset Skaugum. Och det var inte första gången. Redan sju år tidigare hade de varit övernattningsgäster på gården. Det var när kronprins Haakon, 47, fyllde 40 år.

LÄS MER: Prinsessan Eugenie tar avstånd från kungafamiljen

Kronprinsessan Mary, här med prins Daniel, står Mette-Marit mycket nära.
Även utanför de kungliga plikterna brinner de Mette-Marit och Mary för en gemensam hjärtesak – flickor och kvinnors rättigheter. Kronprinsessorna har sammanstrålat i Malaysia 2013 under den globala konferensen ”Women Deliver” och under samma tema så sent som förra året i Köpenhamn.

”Women Deliver” är en global organisation som arbetar för att minska mödrarnas dödlighet och kämpar för en jämställdhet för flickors och kvinnors hälsa och rättigheter. Organisationen grundades 2007.

LÄS MER: Victoria och Daniels succé – så snyggt samspelta

Mette-Marit och Haakon bjuder gärna in det danska kronprinsessparet till Norge.

Kronprinsessan Mary har gått ännu ett steg längre och driver en fond som fokuserar på utanförskap. Den är ett viktigt ämne nu under coronapandemin då man sett att våld i hemmet har ökat markant. I maj träffade Mary den danska utvecklingsministern, Rasmus Prehn, 47.

Anledningen var att diskutera såväl kortsiktiga som långsiktiga mål gällande konsekvenser för flickor och kvinnor under pandemin.

– Vi talade om vår gemensamma oro för att vi nu riskerar att förlora de framsteg för flickor och kvinnor som vi har gjort den senaste tiden. Och även om hur viktigt det är att ha fokus på hur pandemin specifikt drabbar flickor och kvinnor och hur vi ser till att kunna agera mot det, skriver Mary på hovets sida på Instagram.

LÄS MER: Drottning Elizabeth går emot kung Carl Gustaf
LÄS MER: Så utmanövrerar kronprinsessan Mary drottning Margrethe
LÄS MER: Plötsliga mardrömsbeskedet för kungafamiljen

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Znyheter