Så utmanövrerar kronprinsessan Mary drottning Margrethe

Utländskt

Den nya generationen tar över.
Kronprinsessan Mary blir alltmer drottninglik och det danska kungahuset skiftar fokus.
Australiensiskans intressen och hjärtefrågor hamnar i centrum och drottning Margrethe hamnar allt mer i skymundan.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT | Publicerad: 2020-10-01

Kronprinsessan Mary, 48, är populär bland danskarna. Den vackra australiensiskan har inte bara charmat svärmor, drottning Margrethe, 80, hon har lyckats bli populär i alla läger. Och med popularitet kommer inflytande – nu märks allt mer hur det danska kungahuset skiftat fokus och för upp fler nya frågor på agendan.

[/caption]

Drottning Margrethes stora kulturintresse är omvittnat och statschefen har ju till och med varit verksam på professionell nivå med bland annat flera teateruppsättningar där hon har svarat för scenografin.

LÄS MER: Bild-Extra: Victorias härliga höstutflykt med Estelle och Oscar

Kronprinsessan Mary med prins Daniel. Danskan har ett betydligt större inflytande över sitt kungahus jämfört med den svenske prinsen.

Men framöver kommer det bli fokus på annat än kultur, hantverk och arkeologi i det danska kungahuset då kronprinsessan Mary tar över allt mer.

Hennes intressen rör ämnen som psykiskt välmående, HBTQ-rättigheter och klimatfrågor.

– Det är helt naturligt att kungahuset kommer präglas av sådana frågor framför. Det är Marys profil, säger kungahusexperten Sebastian Olden-Jørgensen, 56, till Se og Hør, rapporterar Kvällsposten.

Med stigande ålder och i kombination med coronapandemin så får danskarna se allt mindre av sin älskade ”Dronning” i officiella sammanhang. Nu är det ungdomarna kronprins Frederik, 52, och hans hustru Mary som möter danskarna ute i det offentliga.

LÄS MER: Prinsessan Eugines glädjebesked med maken

Kronprinsessan Mary och tvillingarna prinsessan Josephine och prins Vincent välkomnade en panda från Kina till Köpenhamns zoo.
Kronprinsessan Marys engagemang i samband med Pride-veckan i Danmark och Skåne väckte mycket uppmärksamhet och hon hyllades. I vida kretsar samtidigt som det självfallet finns mer konservativa danskar som inte är odelat positiva.

– Hon flörtar med modern identitetspolitik. Kungahuset har traditionellt varit tillbakadraget i politiska frågor, man kan inte säga att medlemmarna varit helt utanför debatten men det har varit en viss försiktighet, säger Sebastian Olden-Jørgensen, till Se og Hør.

Kronprinsessan Marys intressen innebär även att det danska kungahuset kommer uppfattas som mer vänsterinriktat jämfört med tidigare.

– Kungahuset har traditionellt befunnit sig lite till höger om mitten. Nu tyder allt på att de i stället flyttar sig lite åt vänster, säger Sebastian Olden-Jørgensen.

LÄS MER: Victorias härliga höstutflykt med Estelle och Oscar

Danska folket är förtjusta i kronprinsessan Mary, hon bör dock akta sig för att bli alltför ”politisk”, enligt bedömare.

Kronprinsessans engagemang är dock inte helt oproblematiskt, en dag ska hon bli drottning och då gäller det att hela danska folket kan omfamna henne.

– Om man uppfattar kungahusets roll som de som binder samhället samman över politiska och ideologiska skillnader, så är det ett problem med det, säger säger Sebastian Olden-Jørgensen.

LÄS MER: Britterna ursinniga – drottningen avsätts som statschef

Drottning Margrethe syns allt mindre i kraft av sin ålder. Hon uppges vara väldigt förtjust i sin svärdotter.

Drottning Margrethe uppges dock vara väldigt förtjust i sin svärdotter, ett tecken på det är att hon utsett Mary till riksföreståndare – en ära som aldrig ens vederfors salig prins Henrik.

LÄS MER: Nya bilder avslöjar Charlènes och Alberts förhållande
LÄS MER: Prins Daniels fina hyllning till älskade Estelle
LÄS MER: Meghans och Harrys svek mot drottning Elizabeth

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Senaste nyheter

Mer om Utländskt