Victorias härliga födelsedag med familjen på Solliden

Znyheter

Sommar för kronprinsessan är lika med Öland och Solliden.
Här kan Victoria koppla av och bara vara sig själv.
Nu väntar ännu ett festligt firande.

Vår kung Carl Gustaf, 74, har ofta sagt att Solliden är deras paradis på sommaren och deras dröm på vintern. Det är något Victoria, 43, kan skriva under på.

Sollidens slott byggdes på uppdrag av drottning Victoria. Slottet, som stod färdigt 1906, var inspirerat av Axel Munthes Villa San Michele på Capri. När kungens farfars far, Gustav V, gick bort 1950 fick vår kung Carl Gustaf ärva slottet. Han har varit noga med att förvalta arvet. Tanken har hela tiden varit att kommande generationer ska få ta del av paradiset.

LÄS MER: Stora överraskningen på Victorias födelsedag

Kronprinsessan Victoria älskar Solliden där hon och Daniel tillsammans med barnen tillbringar flera veckor på somrarna.

Här har Victoria tillbringat sina somrar och ska nu fira sin 43:e födelsedag. Första gången vi såg henne här var den 1 augusti 1977. Hennes första födelsedagsframträdande skedde året efter.

Då staplpade en ung Victoria fram i gruset med en vit spetsklänning och vita skor. Hon var sin pappa upp i dagen. Sedan dess har vår kronprinsessa medverkat varje år den 14 juli på Solliden. Undantagen var en gång i tonåren då hon var på språkresa i USA och 2010 då hon åkte på bröllopsresa.


LÄS MER: Prins Daniels stora succé på golfbanan innan Victoriadagen

Kronprinsessan Victoria med hela familjen under sin 43:e födelsedag.

Sollidens slott har alltid varit hennes sommarresidens. Den vackra byggnaden har tre våningar och fast det inte är så stort rymmer det många familjemedlemmar. Det är osäkert hur många rum det finns men vi talar om 40 eller 50 rum.

Kungen har sett till att låta det mesta vara bevarat från det ursprungliga skicket. Exempelvis har spisen bara bytts ut tre gånger under 112 år.

LÄS MER: Kronprinsessan Victorias fina födelsedag på Öland

Kronprinsessan Victoria med prinsessan Estelle som växer så det knakar.

I köket fick kronprinsessan tidigt smaka på hennes far och den gamle kungen Gustaf V:s favoriträtt, Tullgarnspaj. Receptet har dock moderniserats med tiden. Från början var det en riktigt mastig rätt anpassat till Gustav V som både var lång och smal.

Pajen sägs bland annat innehålla kyckling, kalvbräss, mycket grädde och annat ”mojj”. Om den serveras i dag på den privata middagen sägs vara osagt men säkerligen kommer Victoria att äta den någon gång under sommaren.

LÄS MER: Därför avbröt Victoria semestern på Solliden

Prins Oscar var fint sommarklädd i blå skjorta, ljusa byxor och en cool klocka.

När kronprinsessan växte upp drömde hon om mera tid för familjen. Hennes resa var redan utstakad som nästa regent. Efter giftermålet 2010 började planerna för ett eget paradis nära slottet på Solliden.

2013 blev drömmen verklighet. Hennes eget hus Villa Skönvik stod klart 2013, en fantastisk enplansvilla på 328 kvadratmeter. Huset är format som ett H, innehar alla lyxiga faciliteter och dessutom en stor pool. Här har kronprinsessan och sin familj en makalöst vacker utsikt över havet och Kalmarsund.

LÄS MER: Prinsessan Maries privata semesterbilder

En sån härlig födelsedag. Victoria och Daniel med de båda barnen på Sollidens slott.

Blir man sugen att åka ut på havet ligger kungafamiljens båt nere vid bryggan. Här finns även, såklart, ett båthus på 100 kvadratmeter. Där avnjuter de mer än gärna sina privata middagar. Kanske blir det brygghäng ikväll efter den traditionella konserten.

LÄS MER: Silvia öppnar upp om den smärtsamma tiden
LÄS MER: Sofias och Carl Philips sommarval på Solliden
LÄS MER: Skräcken inför kronprinsessan Victorias födelsedag


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Senaste nyheter

Mer om Znyheter

Hetast just nu

Kungafamiljen


Utländska kungahus

Kungliga modekollen

Societet & kungliga vänner

Fest & premiär

Allt om kungligt rekommenderar
wordpress hemsida