Gott, nyttigt och vilken vårkänsla.
Drottning Silvia tycker om att överraska maken med en härlig nässelsoppa.
Så lätt lagar du kungligheternas krämiga maträtt.
[/caption]
Drottning Silvia, 76, och kung Carl Gustaf, 74, rår om varandra på Stenhammars slott utanför Flen där det finns gott om tid för aktiviteter i det stora köket.
[/caption]
Paret sitter i självvald karantän sedan drygt två månader tillbaka och de träffar inga utomstående.
Kungens adjutant är på plats för att hjälpa till med praktiska bestyr annars är det bara kungaparet i familjen som just nu bor på det vackra slottet som även är ett mönsterjordbruk.
LÄS MER: 8 lyxiga godbitar ur Silvias eleganta hatt-skafferi
På Stenhammars slott har kungen och Silvia chansen att få uppleva mycket egentid tillsammans på ett närmast unikt sätt för kungaparet. Normalt sett arbetar ju våra kungligheter flitigt men som en följd av coronakrisen har paret numera ovanligt mycket tid att ägna sig åt varandra.
Man tar sköna långpromenader i det grönskande landskapet och vovven Brandie följer med som uppskattat sällskap.
LÄS MER: Drottning Elizabeths okända kusin träder fram
Drottningen passar på att njuta av våren och läckerheterna som naturen bjuder på.
När nyhetsbyrån TT:s fotograf var plats för att hälsa på inför kungens födelsedag så såg Silvia till att plocka brännässlor som just nu har nya späda nässelskott som lämpar sig väl för en härlig nässelsoppa.
Kungen är själv en hängiven matlagare men just drottningens nässelsoppa var han lite tveksam inför.
– Jag måste nog gå hem och googla några recept först innan vi provar, sa kungen till fotografen.
LÄS MER: Kungen och drottning Silvias glada besked mitt i krisen
Silvia vet dock vad hon gör och vi kan vara säkra på att soppan blev smarrig. Nässelsoppa äter man främst under våren och försommaren då man passar på att skörda nya späda nässelskott.
Silvia inledde med att förvälla nässlorna och fick hon något över så går det att frysa in nässlorna och äta senare. Den delikata soppan ätes främst i Norden och i delar av Östeuropa.
LÄS MER: Tunga beskedet för prins Daniels och hans mamma
Så här lagar du drottning Silvias krämiga nässelsoppa:
Skölj nässlorna noga, ta bort eventuella rötter och grova delar.
Koka upp hälften av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna fint.
Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet. Koka ett par minuter. Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt och eventuellt lite sherry.
Servera den het och nykokt med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök.
LÄS MER: Victoria kan stoppas – från sin egen födelsedag
Ingredienser:
ca 2 l nyplockade, späda nässlor
ca 1 l vatten
salt
1 msk smör
3 msk vetemjöl
2 hönsbuljongtärningar eller grönsaksbuljongtärningar för vegetarisk
1 dl grädde
ev 3 msk torr sherry
2 msk hackad gräslök
4 hårdkokta ägghalvor till servering
Silvia sägs servera sin soppa med ny
Silvia sägs gärna servera sin krämiga nässelsoppa med kokt potatis då det ger måltiden en något matigare karaktär.
LÄS MER: Gott i helgen: Så enkelt bakar du Silvias egen kaka
LÄS MER: Eva O’Neill visar upp glammiga galagarderoben
LÄS MER: Estelles härliga dag med mamma på Haga slott