
En kunglig smula historia går under
klubban.
Efter 78 år dyker drottning Elizabeths bröllopstårta
plötsligt upp – en fruktkaka dränkt i konjak, kärlek och
nostalgi.
Nu kan en lycklig budgivare lägga vantarna på en bit av det
mest långlivade äktenskapet i brittisk historia.
[/caption]
När drottning Elizabeth gifte sig med sin älskade prins Philip 1947 var det som om hela Storbritannien doftade av sockerkaka och kunglig romantik.
[/caption]
Bröllopet på Buckingham Palace samlade tusentals gäster, dignitärer och förstås – en monumental bröllopstårta som fick självaste drottningmodern att höja på ögonbrynen av förtjusning.
LÄS MER: Victorias markering mot kände politikern – vägrade skaka hand
Den överdådiga fruktkakan var bakad med dåtidens dyrbaraste ingredienser – konjak, russin och kunglig tradition. Och nu, 78 år senare, har en bit av den legendariska kakan åter dykt upp.
Den lilla men historiskt tunga kakan var en gång i tiden en gåva till Cyril Dickman, en lojal tjänare som arbetade i det kungliga hushållet i mer än femtio år.
Han fick sitt stycke bröllopstårta från Elizabeth och Philips mottagning, där hela 2 000 bitar delades ut till gäster och personal.
Den alkoholspetsade fruktkakan har nu överlevt både tidens tand och flera generationer monarker – och går i dag under klubban hos Hansons Auctioneers i brittiska Etwall, Derbyshire.
LÄS MER: Chock i Tokyo: Prins Daniels dundertabbe framför kejsaren
Dickman gick bort 2012, men hans kungliga souvenir väntas nu dra in mellan 150 och 200 pund.
Auktionsförrättaren Charles Hanson kunde inte låta bli att skämta när han såg den unika klenoden.
– När jag först såg kakan tänkte jag bara: ”Herregud, vilket bakverk!”, säger han till The Sun med ett skratt.
Att kakor från kungliga bröllop säljs på auktion är faktiskt inte ovanligt, berättar Charles Hanson:
– Vi har haft bröllopstårtor från flera kungliga vigslar, men aldrig från ett av de mest långlivade äktenskapen i historien. Som inbiten rojalist är jag oerhört glad att få dela, om än i liten bit, denna kungliga kärlekshistoria nästan 80 år senare.
LÄS MER: Mette-Marits nya mardröm – kronprins Haakon utpekad i jätteskandal
Hanson förklarar vidare att kakan klarat sig förvånansvärt bra – men han avråder från att provsmaka.
– Den verkar ha stått emot tidens gång väl, men jag skulle nog inte doppa den i en kopp te, säger han med ett leende och fortsätter:
– För sig själv är den bara en låda med smulor, men med sin fantastiska bakgrund är den inget mindre än en bit av brittisk historia.
Kungliga kakor har alltid haft en särskild plats i de blåblodigas hjärtan.
Vid bröllop, jubileer och dop är det ofta just tårtan som stjäl rampljuset – fylld av symbolik, sötma och en rejäl dos tradition.
LÄS MER: Misstankarna om Carl Philip och barnflickorna – allt bekräftas
Den brittiska kungafamiljen har sedan länge en faiblesse för fruktkakor dränkta i sprit, något som garanterar både hållbarhet och smak.
Även vår egen drottning Silvia, 81, sägs hysa en särskild kärlek till bakverk.
Enligt hovkällor dukas det varje december fram tyska Stollen-kakor på Drottningholm – en klassisk fruktkaka full av nötter, torkad frukt och pudrat florsocker, som påminner drottningen om hennes barndomsjular i Heidelberg.
Det sägs att Silvia gärna bjuder både barnbarn och hovpersonal på en skiva, ofta ackompanjerad av en kopp te och lite kungligt småprat.
Kanske är det just därför fascinationen för kungliga kakor aldrig tycks sina.
För medan de flesta av oss nöjer oss med en bit sockerkaka till kaffet, sitter någon där ute och bjuder 200 pund – för en smula historia bakad med kärlek, konjak och en rejäl dos nostalgi.
LÄS MER:
Silvias raseri mot kände journalisten: ”Blev
yxtokig!”
LÄS MER:
Bild-Extra: Victorias oförglömliga stund med prins
Daniel
LÄS MER:
Kungens tråkiga besked om Madeleine och maken
Chris
