Chocken: Kungen kastar ut 56-årig kvinna från slottet

Kungafamiljen

Lever vi på medeltiden?
Ja, den frågan kan med rätta ställas efter att kungen har kastat ut en kaféägare från Ulriksdals slott.
Kvinnan börjar gråta när hon talar om dramatiken.

[/caption]

Det är tidigare känt att kungen, 77, ger sina goda vänner och andra för honom viktiga kontakter attraktiva bostäder runt om i Stockholm.

LÄS MER: Drottning Silvias första gripande ord om krisen i kungafamiljen

Kungen bestämmer över flera hundra lägenheter i Stockholm som han delar ut till personal, kompisar och andra viktiga kontakter. Bild: Pontus Lundahl/TT

Kungen har makten över omkring 350 lägenheter där han bestämmer vem som får bo eller inte. De som flyttar in tvingas också avstå den så kallade besittningsrätten.

120 av bostäderna ligger på exklusiva Djurgården i Stockholm. Övriga ligger i eller kring Stockholmsregionen, varav 35 i Gamla stan, 40 på Östermalm, 50 i Solna och ungefär lika många i närheten av Drottningholms slott.

Ingen av lägenheterna förmedlas via den kommunala bostadsförmedlingen eller någon annan förmedling. Det finns heller ingen kö att ställa sig i för den som är intresserad av en lägenhet.

LÄS MER: Nya ljuvliga kärleksbilderna på Victoria och prins Daniel

Efter 17 år kastades kaféägaren Indira Alikalfic ut från slottet av kungen. Bild: SVT
Den så kallade kungliga dispositionsrätten omfattar även en mängd slott, däribland Ulriksdals slott.

Där har kaféägaren Indira Alikalfic, 56, bedrivit verksamhet i 17 år. Men nu kastas hon ut, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

Anledningen är att kungen vill åt lokalen där han ska driva ett eget kafé. När Indira fick följande meddelande från Statens fastighetsverks jurist blev hon chockad:

”Den fastighet som du bedriver din verksamhet ägdes tidigare av kungen. Kungen och svenska staten kom överens för många år sedan om att svenska staten fick äga fastigheten mot att kungen fick använda den när som helst när han behövde den. Nu har kungen meddelat svenska staten som representeras av Statens fastighetsverk att hans verksamhet behöver själv använda fastigheten.”

LÄS MER: Kungens stora sorg – nära vännen plötsligt avliden

Under intervjun med SVT brister kaféägaren ut i gråt. Bild: SVT

Hennes kafé har värderats till 8 miljoner kronor, men Statens fastighetsverk har bara erbjudit Indira en halv miljon kronor i kompensation.

– Det här handlar inte om pengar, man ska inte behandla människor på det här viset, säger hon i programmet.

Indira Alikalfic, som under intervjun brister ut i gråt, tänker nu driva fallet till domstol.

– Om de inte har det i sig, etik, moral och lojalitet mot medborgare som de ska försvara och inte kränka, vart är vi på väg?

LÄS MER: Prinsessan Sofia på härlig vårfest med systrarna
LÄS MER: Prins William och Kates trevliga gardenparty på slottet
LÄS MER: Kungen hånad efter Uppsala-besöket – nu fräser kungen ifrån

[/caption]

Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen