Kungens stora sorg – nära vännen plötsligt avliden

Kändisar

De var goda vänner.
Kungen har förlorat en fin kamrat.
Det är greven och finansmannen Gustaf Douglas som lämnat jordelivet.

[/caption]

Finansmannen Gustaf Douglas var en av världens rikaste personer och hade 2021 enligt Forbes tillgångar på hisnande 9,2 miljarder dollar.

[/caption]

Den enorma förmögenheten skapades i familjeföretaget Wasatornet, ägare av investmentbolaget Latour som i sin tur äger stora aktieposter i låsföretaget Assa och det internationella säkerhetsbolaget Securitas.

LÄS MER: Lennart Ekdahls fula attack mot kungen – i direktsänd tv

Greve Gustaf Douglas och hans hustru Elisabeth Douglas besöker slottet och kungen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Gustaf Douglas avled den 3 maj och det är bolaget Latour som meddelar nyheten.

”Det är med stor sorg vi har mottagit beskedet att Latours grundare Gustaf Douglas stilla insomnat idag… Gustafs framgång som en av Sveriges stora globala industribyggare genom tiderna är odiskutabel. Hans gärning lever nu vidare i alla de företag han varit med om att bygga, inte minst genom den långsiktiga hållbara företagskultur som lever vidare i Latours alla bolag. Gustaf var alltid före sin tid”, skriver Latour i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Bilderna som Meghan aldrig ville att världen skulle se

Gustaf Douglas, en av världens rikaste personer, kom att spela en viktig roll i svensk finansliv. Han var bland annat med och utvecklade Securitas. Bild: Erik Simander/TT
Gustaf Douglas studerade vid Sigtuna privatskola där han vittnade om pennalismen som förekom.

– Min barndom var både ljus och mörk, men den var tuff. Ordentligt tuff. Jag fick örfilar och stryk, men det var mest förnedrande. Det sades att barns vilja skulle brytas före fyra års ålder. Jag lovade mig själv att aldrig utsätta mina barn för de uppfostringsmetoder jag utsattes för, har han berättat för DN.

Som vuxen blev Gustaf Douglas en enormt framgångsrik företagsledare och satte en alldeles speciell prägel på det svenska finanslivet.

LÄS MER: Kungen hånad efter Uppsala-besöket – nu fräser hovet ifrån

Greve Gustaf Douglas och grevinnan Elisabeth Douglas med prins Carl Philip under stipendieutdelningen för priset ”Den tänkande handen”. En tävling för unga tecknare. Bild: Erik Simander/TT

Gustaf Douglas var bland annat med och utvecklade Securitas som hans bolag köpte 1985.

– Gustaf Douglas har en väldigt annorlunda livshistoria. Det är svårt att tänka sig den svenska finansvärlden utan honom. Han var med och förändrade den som en slags katalysator. Resultaten blev väldigt spektakulära, säger ekonomijournalisten Ronald Fagerfjäll  i Sveriges Radio P1.

Privat var Gustaf Douglas en man med stor humor.

– Jag kommer alltid komma ihåg hans fantastiska sätt att formulera sig på, hans stora humor, men kanske framför allt hans stora medmänsklighet och fokus på människorna i allt han gjorde, säger Latours vd Johan Hjertonsson till Göteborgsposten.

LÄS MER: Drottning Silvias miss på länsresan – kunde gått riktigt illa

I maj 2002 fick Gustaf Douglas ta emot en medalj ur kung Carl Gustafs hand. Bild: Peter Lydén/TT

Ett av Gustaf Douglas stora fritidsintressen var frimärken och där ägde han en mycket betydande samling. Han reste gärna till olika exklusiva auktioner runt om i Europa för att ropa in dyrgriparna.

Gustaf Douglas var bosatt på Rydboholms slott i Österåkers kommun utanför Stockholm med hustrun Elisabeth Douglas, 81.

Paret umgicks privat med kungaparet och 2002 fick Gustaf Douglas medalj (12:e storleken i serafimieordens band) av kungen på Stockholms slott.

Gustaf Douglas blev 85 år gammal och sörjs närmast av hustrun och de två sönerna.

LÄS MER: Blixtskilsmässan som chockar kungafamiljen
LÄS MER: Efter hårda kritiken: Här stöttar prins Daniel sin älskade Victoria
LÄS MER: Prinsessan Estelles härliga mys med sina kusiner

[/caption]

Senaste nyheter