Drottning Elizabeth sparkas efter all kalabalik

Znyheter

Otack är världens lön.

Nu sparkas drottning Elizabeth som statsöverhuvud för Barbados.

Det karibiska öriket ska bli republik och vill inte längre lyda under samväldet.

[/caption]

Barbados koloniserades av britterna redan på 1600-talet. 1966 blev man dock en oberoende nation men sedan dess har man ingått i det brittiska samväldet och därmed haft drottning Elizabeth, 95, som statsöverhuvud.

[/caption]

Det är en tuff tid för drottning Elizabeth som tvingades se sitt favoritbarnbarn prins Harry, 37, fly från kungariket till livet i Hollywood. Dessutom anklagas hennes son prins Andrew, 61, nu för sexbrott i en civil stämning i amerikansk domstol.

LÄS MER: Mette-Marit på banan igen – nya bilderna avslöjar

Drotttning Elizabeth har haft en tuff tid som monark under de senare åren.

Mitt i all kalabalik kommer ytterligare tråkiga nyheter från öriket Barbados som är ett av de mest välutvecklade länderna i Karibien med en regionalt sett hög BNP per capita.

Barbados tvåkammarparlament har beslutat sig för att säga tack och hej då till drottning Elizabeth. Man kickar henne som statsöverhuvud.

När Barbados blir republik är det Dame Sandra Mason, 72, som kommer att sväras in som dess nya president, rapporterar BBC, skriver Expressen.

LÄS MER: Victoria och kungens ärofyllda uppdrag imponerar

Nu kommer nyheten om att drottning Elizabeth sparkas som Barbados statsöverhuvud.
– Det har blivit dags för Barbados att till fullo lämna vårt koloniala förflutna bakom oss, har regeringen i Barbados tidigare skrivit i ett uttalande.

Barbados parlament har redan röstat igenom Dame Sandra Mason till att bli landets president. Hon har varit önationens generalguvernör sedan 2018.

Det är inte första gången som hon går i bräschen för en ny tid, tidigare har hon blivit den första kvinnan att tjänstgöra vid Barbados högsta domstol.

LÄS MER: Drottning Silvias supersuccé – tog hela Småland med storm

Det måste kännas hårt för drottningen som nu får sitt se Samväldet krympa.

Den 30 november kommer Dame Sandra Mason att sväras in formell som president vid en ceremoni.

Det brittiska samväldet kryper därmed och för drottning Elizabeth innebär det en stor sorg. Drottningen är en realpolitisk person och van vid tuffa förändringar, men just samväldet har alltid legat henne varmt om hjärtat.

Att Barbados väljer att byta statschef är i linje med vad andra karibiska nationer har beslutat sig för tidigare. Både Guyana och Trinidad och Tobago har tidigare gått den vägen och blivit republiker.

LÄS MER: Kronprinsessan Victoria visar upp nya lyxinköpet
LÄS MER: Här visar Carl Philip upp sina ömma känslor för Sofia
LÄS MER: Victorias stora oro för nya uppgifterna om Daniels hälsa

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Znyheter