Drottning Margrethe om fasorna i barndomen

Utländskt

Hon bär minnena med sig.
Nu berättar drottning Margrethe om sina upplevelser under andra världskriget.
Starkaste upplevelsen kom när hennes älskade Danmark var befriat.

[/caption]

Drottning Margrethe, 79, föddes bara en dryg vecka efter att Hitlers trupper ockuperat Danmark. Andra världskriget härjade och tyskarna satte skräck i Europa.

[/caption]

Sina första år växte den danska drottningen upp i skuggan av nazisterna och krigets fasor. Nu berättar hon om sina minnen. Det starkaste minnet för Margrethe var när landet befriades

Den 4 maj 1945 gav de tyska trupperna i Holland, nordvästra Tyskland och Danmark upp och morgonen efter, den 5 maj 1945, kunde fortfarande skott höras från kvarvarande strider.

Drottning Margrethe och kung Carl Gustaf på hans majestäts 70-årsbankett.

LÄS MER: Prins Daniels kärleksförklaring till Benjamin Ingrosso

Drottning Margrethe berättar i en intervju med den danska tidningen Hjemmet hur fönsterrutorna i slottets källare skallrade.
– Farmor kom över till oss i Frederik VIII:s palats. Och där stod hon, min mor och far och vi flickor och såg genom fönstren hur flaggan hissades, säger drottningen till Hjemmet, rapporterar Kvällsposten.

LÄS MER: Victorias fina sommarbilder på Estelle och Oscar

För drottningen blev hennes första levnadsår ofta dramatiska, det var många nätter som hon och övriga kungafamiljen tvingades söka skydd i slottets källare. Även om hon bara var en liten flicka har drottningen många starka minnen från de tuffa krigsåren.

Adolf Hitler och Tyskland ockuperade Danmark under Andra världskriget.
LÄS MER: Kungens allvarliga kris på Stenhammars slott

Drottning Margrethe berättade för sina föräldrar hur hon hade givit bort sitt godis till en dansk motståndsman. Föräldrarna tvivlade alltid på hennes berättelse. Men drygt tjugo år efter krigsslutet, 1966, när Margrethe var på besök i Argentina, kom en dansk man fram och berättade att han var motståndsman under kriget och att han fått godis av Margrethe när hon bara var liten flicka.

LÄS MER: Stroke-drabbade kungavännens stora tacksamhet 
LÄS MER: Prinsessan Sofias superstylist får nytt toppjobb
LÄS MER: Prins Harrys rörande hälsning till mamma Diana

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Utländskt