Kungens allvarliga kris på Stenhammars gods

Kungafamiljen

Kris för kungen.
Den svåra torkan ställer till det för vår monark.
Hans skogsegendomar på Stenhammars gods härjas av granbarkborre.

[/caption]

Om inte Carl XVI Gustaf, 73, hade varit kung har han berättat att han hade velat bli bonde. Det är en illustration av hur viktigt Stenhammars gods utanför Flen är för vår monark.

[/caption]

Så fort kungen och drottning Silvia, 75, har en ledig helg tillbringar de den gärna på godset som kungen har arrenderat från staten ända sedan 1965.

LÄS MER: Prinsessan Christina fyller 75 år – se de fina bilderna här!

Stenhammars gods är i många avseende ett mönsterjordbruk och där finns bland annat stora skogsegendomar. Men nu är det kris för kungen, skogarna på Stenhammar har utsatts för ett svårt angrepp av granbarkborre.

Kungen har stora problem på Stenhammars gods.

Det är torka som medför att skadeinsekten sprids alltmer och dödar frisk granskog.
– Jag följer utvecklingen med granbarkborren nära och engagerar mig i problemet. Stenhammars gods har ju angripits, säger kung Carl Gustaf, rapporterar Expressen.

LÄS MER: Victorias svåra dilemma med prins Oscar

Det är den otäcka granbarkborren som slagit till.
Det är framför allt förra årets sommar med extrem värme och torka som ställt till det och Skogsstyrelsen uppmanar nu skogsägare att hålla koll på sina egendomar. Något kungen är införstådd med:
– Det viktigaste nu är att man kartlägger spridningen och rapporterar så att man får en fullständig bild av hur allvarligt problemet är. Det är oerhört tidskrävande och kostar pengar, men är enda sättet att få bukt med det här, säger kung Carl Gustaf.

LÄS MER: Kungafamiljen chockad – nära vännen drabbad av en svår stroke

Nu återstår det hur kungen kommer hantera i det så plötsligt uppkomna problemet.

Stenhammars godsförvaltning AB har fått krisstöd av Jordbruksverket på grund av torkan förra året, sammanlagt runt 315 000 kronor i två utbetalningar.
– Det är ett generellt stöd som bestäms av arealen. Det är bra, men täcker inte vårt underskott på drygt 900 000 kronor som i mycket stor utsträckning beror på torkan, säger Per Rudengren, 65, driftledare på Stenhammars godsförvaltning AB.

LÄS MER: Vi avslöjar: Carl Philips och Sofias romantiska Gotlandsresa
LÄS MER: Eva O’Neill avslöjar hemligheten för Silvia
LÄS MER: Madeleines bästis visar upp runda babymagen

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen