Kronprins Haakon och Mette-Marits mysstund i kyrkan

Utländskt

Åh, en så romantisk stund.
Kronprins Haakon och hans älskade Mette-Marit var mycket kärvänliga när de besökte Bykle kyrka häromdagen.

[/caption]

Hundratusentals norrmän följde det romantiska bröllopet mellan kronprins Haakon, 49, och hans Mette-Marit, 49, i Oslo domkyrka den 25 augusti 2001.

[/caption]

Sedan dess har kronprinsparets popularitet växt och i dag tillhör makarna de mest populära kungligheterna i hela Europa.

LÄS MER: Drottning Silvias fasa efter otäcka anklagelser i stiftelsen

Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit är ute på olika spännande resor med anledning av att de båda fyller 50 år senare under 2023. Bild: Lise Åserud/NTB/TT

I år fyller både Haakon och Mette-Marit 50 år, paret blir alltså 100 år tillsammans.

– Jag tror inte att så mycket förändras över en natt, bara för att man är på väg att fylla 50. Men det är många saker som förändras i livet. Vi är i en fas där barnen snart lämnar boet och det blir en ganska stor förändring tror jag, säger Mette-Marit till NTB rapporterar TV2.

Med anledning av deras kommande högtidsdagar är kronprinsparet nu ute på en mängd resor runt om i Norge.

LÄS MER: Kungafamiljens påskfirande avslöjat – kungen berättar allt

Här besöker kronprinsparet Bykle kyrka som bara är elva meter lång. Bild: Lise Åserud/NTB/TT




Det blir totalt fem resor till olika delar av landet. Firandet avslutas med en gårdsfest på slottet som äger rum under Haakon och Mette-Marits bröllopsdag den 25 augusti.

Nyligen besökte kungligheterna Vinje i Telemark och Bykle i Setesdal för att uppleva norska hantverks- och kulturtraditioner.

Det blev bland annat en mycket uppskattat besök i Bykle kyrka som uppfördes år 1620.

LÄS MER: Prins Harry vräkt – tvingas bo i gästrummet hos vännerna

Efter den mysiga stunden vinkade kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit till undersåtarna som samlats utanför kyrkan. Bild: Lise Åserud/NTB/TT

Kyrkan, med anor från 1200-talet, är en av de minsta i landet, bara elva meter lång. 1826 målades väggarna inuti kyrkan i rosé och taket utformades som en himmel med stjärnor och moln.

I detta speciella kyrkorum fick kronprinsparet höra en konsert med musik från Setesdal. En musiktradition som skrevs in på Unescos lista över världens immateriella kulturarv 2019.

Haakon och Mette-Marit, som såg riktigt nyförälskade ut, välkomnades med trumspel när de kom till kyrkan och när följet hade tagit plats ringde kyrkklockorna.

LÄS MER: Skilsmässan som chockar kungafamiljen

Mette-Marit och Haakons 50-årsjubileum avslutas på det norska slottet där det arrangeras en stor gårdsfest. Bild: Lise Åserud/NTB/TT

Under den mysiga musikstunden i kyrkan fick kronprinsparet fick höra flera sånger samt musik av munspel och fiol, innan sångarna och gästerna lämnade kyrkan för att dansa ut i det vackra vinterlandskapet.

Nästa resa för kronprinsparet går till Finnmark i april. Då är det den samiska delen av det norska kulturarvet som lyfts fram.

LÄS MER: Prinsessan Madeleines nära vän i ny pinsam skandal
LÄS MER: Drottning Silvia hastigt sjuk – hovet går ut med diagnosen
LÄS MER: Sonens skymf mot drottning Margrethe upprör danskarna

[/caption]





Senaste nyheter

Mer om Utländskt