Kronprinsessan Marys exotiska resa till Stilla havets lilla önation

Utländskt

Ett viktigt besök.
Kronprinsessan Mary av Danmark reste till Stilla havet.
Den vackra kungligheten visar nu sitt stöd för den lilla önationen.

[/caption]

Kronprinsessan Mary, 51, av Danmark är på en officiell resa till den södra hemisfären. Hon kommer resa till sitt hemland Australien men det första stoppet på resan blev republiken Vanuatu i västra Stilla Havet.

[/caption]

Önationen är hårt plågat av både cykloner och jordbävningar. I början av mars drog två cykloner in och dessutom drabbades landet av två jordbävningar.

LÄS MER: Bild-Extra: Drottning Silvias eleganta vårstil på konferensen

Kronprinsessan Mary anländer till Vanuatu under sin spännande resa i Stilla havet. Bild:TT

Den danska kungligheten landade på den lilla ön i Stilla havet och kommer under sitt besök att fokusera på hur klimatförändringen har påverkat regionen.

Vanuatu är känt för att vara ett av de länder som drabbas hårdast av klimatförändringarna, med översvämningar, stormar och stigande havsnivåer som hotar många öar i landet.

Kronprinsessan reser i sällskap med den danska ministern för utveckling, samarbete och global klimatpolitik, Dan Jörgensen, 47.

LÄS MER: Prinsessan Sofias galna lyxinköp överraskade alla

Den danska kronprinsessan Mary i sällskap med den danska ministern Dan Jörgensen. Bild: TT
Besök i Vanuatu ses som en viktig signal för att visa Danmarks engagemang för att bekämpa klimatförändringar och främja hållbarhet i Stilla havsregionen.

Det är också ett tillfälle att uppmärksamma de utmaningar som Vanuatu och andra små östater står inför på grund av klimatförändringarna och behovet av internationellt samarbete för att hantera dessa utmaningar.

LÄS MER: Efter hårda kritiken: Här stöttar Daniel sin älskade Victoria

Kronprinsessan Mary besökte även skolan i Tangovaiwa. Bild: Ida Marie Odgaard/TT

När kronprinsessan anlände var hon klädd i en vit långärmad blus, en mönstrad maxikjol, safirfärgade örhängen och sandaler. Prinsessan Mary bar också två guldhalsband, ett med initialen F på och ett annat som påminner om ett mynt.

Håret var utsläppt och prinsessan hade en diskret make up. Det strålade om kungligheten när hon hälsade på invånarna i det lilla öriket.

Under besöket samtalade Mary bland andra med Ralph Regenvanu, 52, som är minister för klimatförändringar i Vanuatu. Han förklarade effekten av havsnivåhöjningen för dem som bor i kustsamhällen.

LÄS MER: Prins Harry riskerar förlora allt efter kung Charles nya beslut

Kronprinsessean Mary var på ett strålande humör under sitt besök i Stilla havet. Bild: Ida Marie Odgaard/TT

Sedan for kronprinsessan Mary vidare till ön Lelepa där hon med egna ögon kunde se omfattningen skadorna efter cyklonerna och jordbävningarna. Efter Vanuatu väntar ett besök på Fiji.

På Fiji kommer den danska kungligheten att fokusera på hur förstörelsen och evakueringarna efter klimatförändringen leder till ökad risk för sexuellt och könsbaserat våld och hur hälso- och sjukvårdssystemet arbetar för att skydda kvinnor och flickor i sårbara situationer.

Kronprinsessan Mary avslutar sin resa i Sydney, Australien – hennes hemland. Det blir känslosamt för kungligheten – det är första gången hon besöker sitt forna hemland på ett officiellt uppdrag.

LÄS MER: Prins Daniel i sorg – förlorar kvinnan som betydde allt

Resan till Stilla havet blev en fantastisk upplevelse för den danska kronprinsessan Mary. Bild: TT

I Australien kommer hon bland andra träffa danska medborgare som är involverade i Australiens ”gröna övergång” samtidigt som hon besöker flera danskledda projekt relaterade till hållbarhet.

Marys besök ”Down Under” blir dock kort. Hon måste vara i London snart. Kungligheten är inbjuden för att närvara vid körningen av kung Charles, 74, den 6:e maj.

Kronprinsessans besök i Vanuatu är en viktig signal för att visa Danmarks engagemang för att bekämpa klimatförändringar och främja hållbarhet i Stilla havsregionen.

Hennes besök visar också på vikten av att främja dialog och samarbete mellan olika kulturer och nationer för att lösa de stora utmaningar som vi alla står inför idag.

LÄS MER: Madeleines och maken Chris otäcka koppling till tunga droger
LÄS MER: Stora oron för Silvias hälsa – Victoria tar över uppdraget 
LÄS MER: Carl Philips märkliga tystnad med Sofia väcker frågor

[/caption]

Senaste nyheter

Mer om Utländskt