Kronprinsessan Victoria avslöjar sin okända passion

Kungafamiljen

En överraskande sida.
Nu berättar kronprinsessan Victoria om sin okända passion.
Emellanåt blir känslorna så starka för kungligheten att hon gråter.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT | Publicerad: 2020-08-01

Vår blivande statschef har granskats och belysts ända sedan hon kom till världen den 14 juli 1977. Vi tror att vi vet allt om kronprinsessan Victoria, 43, men den vackra kungligheten har faktiskt några sidor som vi inte känner till.

[/caption]

Nu berättar Victoria om sitt stora intresse för litteratur och läsning. Starten på läsandet blev emellertid tung för kronprinsessan.

LÄS MER: Prins Joachims nya besked efter hjärnblödningen

Kronprinsessan Victoria har ett stort intresse för litteratur och läsning.

Som ung led hon svårt av sin dyslexi, ett handikapp som även prins Carl Philip, 41, och kung Carl Gustaf, 74, är drabbade av.

– Det var jättetungt med böcker. Själva läsningen var så jobbig att det förtog glädjen, säger kronprinsessan till tidningen ”Vi Läser”, rapporterar Aftonbladet.

Med åren har det dock börjat gå lättare med läsningen och numera är kronprinsessan en flitig konsument av både böcker och ljudböcker.

Och kärleken till berättelser fick hon med sig redan som liten flicka, även om det egna läsandet gick lite tungt.

Barnflickans brukade läsa Lennart Hellsings böcker för henne och mamma ­Silvia, 76, hade spännande muntliga berättelser från Brasilien att förtälja.

I dag läser Victoria för sina barn och bland favoriterna finns bland andra Elsa Beskow, Tove Jansson och naturligtvis Astrid Lindgren.

LÄS MER: Prins Carl Philips pinsamma miss med kändiskvinnan

Här får kronprinsessan Victoria böcker till barnen i samband med ett besök på Astra Zeneca i Mölndal.
Kronprinsessan Victoria beundrar Astrid Lindgren, inte bara för hennes snillrika sagokonst utan även för hennes val av ämnen i sina berättelser.

–  Astrid Lindgren var väldigt modig. Hon vågade ta i de svåra ämnena: sjukdom, död, föräldra­lösa barn, mammor i himlen, säger kronprinsessan Victoria till ”Vi Läser”.

Kronprinsessan är även med i en bokcirkel, vars övriga medlemmar hon inte vill avslöja.

LÄS MER: Prins Daniels stora behov – måste ha total kontroll

Kronprinsessan Victoria får boken ”Årets bild” av fotografen Jonas Lemberg.

En av böckerna som medlemmarna nyligen läst är ”En stund är vi vackra på jorden” av vietnames-amerikanen Ocean Vuong, 31, och som har gjort succé världen över.

För kronprinsessan kan läsandet emellanåt bli väldigt känslosamt – när hon lyssnade på ”Den sista flickan” av Nadia Murad, 27, blev kungligheten så tagen att hon grät vid flera tillfällen.

–  Den drabbade mig väldigt hårt. Jag lyssnade på den när jag var ute och sprang. Jag vet inte hur många gånger jag stannade och grät, säger kronprinsessan Victoria och tillägger att det inte blev någon vidare träning den dagen.

LÄS MER: Prinsessan Sofia avslöjar härliga nyheten
LÄS MER: Hertiginnan Kate anklagas för mobbing av Meghan
LÄS MER: Tråkiga beskedet skakar kungen på Solliden

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen