Kronprinsessan Victoria om sin okända sjukdom

Znyheter

Ett riktigt tufft handikapp.

Kronprinsessan Victoria lider av en väldigt speciell diagnos.

Sjukdomen gör det betydligt svårare för vår blivande statschef i hennes ämbete.

[/caption]

Det är svårt nog att vara kronprinsessan, lider man därtill av en dold diagnos blir än svårare. Vår strävsamma kronprinsessa bär dock sitt handikapp utan att klaga – det ligger inte helt enkelt för den gladlynta kungligheten att se bekymren i tillvaron.

[/caption]

Istället anstränger sig kronprinsessan Victoria, 44, till att alltid lyfta fram det ljusa och det glädjerika i sin tillvaro. Men faktum är att den strålande kungligheten lider av en dold sjukdom som försvårar vardagen.

LÄS MER: Meghans fräcka samtal till andra kvinnor avslöjade

Kronprinsessan Victoria har ett handikapp som inte så många känner till.

Vi är alla varse att kronprinsessan i likhet med sin far kung Carl Gustaf, 75, och sin lillebror, prins Carl Philip, 42, lider av dyslexi. Det är dock inte lika allom bekant att kronprinsessan även lider av ”Prosopagnosi”, det som vi i dagligt tal kallar ”ansiktsblindhet”.

– Sveriges kronprinsessa Victoria lider av en sällsynt sjukdom som gör att hon inte kan känna igen sig själv, lyder rubriken till en artikel i Hello Magazine, rapporterar Svensk Damtidning.

LÄS MER: Chocken: Drottning Silvia kan flytta från Drottningholm

Kronprinsessan Victoria lider av ansiktsblindhet som gör att hon ofta inte känner igen personer.
Kronprinsessan Victoria har diagnosen gemensam med 2,5 procent av världens befolkning. Den charmerande kungligheten har inte gjort någon hemlighet av att hon har diagnosen.

– Jag har mycket svårt att komma ihåg namn och ansikten och det är ett stort minus i min roll. Jag försöker verkligen lära mig namn och ansikten men de ”sätter sig” inte, berättade Victoria i en intervju med tidningen Föräldrakraft.

LÄS MER: Prins Andrews hårda attack mot våldtäktsoffret

Handikappet kan innebära en oerhörd belastning, inte minst för en person som kronprinsessan Victoria.

Det är inte lätt att lida av ”ansiktsblindhet” även om det i förstone kan te sig som en mindre hämsko i främst sociala sammanhang. Sjukdomen kan emellertid vara ytterst påfrestande.

– Det kan vara en oerhörd belastning. Den som inte känner igen människor kan lätt uppfattas som snorkig, har psykologen Görel Kristina Näslund berättat i en intervju.

LÄS MER: Kung Haralds hemliga erkännande – efter 40 år

Kronprinsessan Victoria låter dock inte handikappet ta överhand och utför sitt uppdrag på ett imponerande sätt.

Att just kronprinsessan Victoria har drabbats av ”Prosopagnosi” kan hänga samman med hennes läs- och skrivsvårigheter.

– Ansiktsblindhet är sannolikt särskilt vanligt bland personer med dyslexi. Av de 60 ansiktsblinda jag intervjuat led varannan också av dyslexi, konstaterar Görel Kristina Näslund.

Givet de diagnoser och handikapp vår kronprinsessa lider av är det än mer imponerande med vilken grace hon för sig och med vilken ackuratess hon utför sitt krävande ämbete. 

LÄS MER: Prinsessan Madeleines festliga Halloween-hälsning
LÄS MER: Kungens sexdrift bromsades med kvinnligt hormon
LÄS MER: Victoria och Daniels romantiska kvälll i Italien

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Znyheter