En ny kunglig bro.
Kungaparet har invigt Folke Bernadottes bro på Djurgården.
Ceremonin ägde rum på grevens dödsdag.
[/caption]
Hösten 2018 togs det första spadtaget för bygget av Folke Bernadottes bro och nu har den invigs med pompa och ståt.
[/caption]
Kungaparet var på plats och hedrade greve Folke Bernadotte (1895-1948) med en bukett blommor som kungen placerade vid den byst som står rest till diplomatens ära.
LÄS MER: Carl Philip i kungligt kramkalas under kockkampen
Folke Bernadotte var officer i armén och är internationellt känd för sina räddningsaktioner under andra världskriget. Som vice ordförande för Svenska Röda korset genomförde en rad aktioner med de så kallade vita bussarna som räddade 15 000 människor från de tyska koncentrationslägren. Folke Bernadotte mördades av den sionistiska paramilitära gruppen Sternligan 1948.
Under invigningen höll kungen ett tal.
– Bron påminner oss om en av 1900-talets humanitära hjältar: Folke Bernadotte, vars dödsdag infaller just i dag, den 17 september. Efter sina insatser under andra världskriget utsågs han till FN:s förste internationella medlare. En sann brobyggare och en framstående person i vår svenska historia.
Fundamenten till den nya bron levererades i juni 2019. Tisdagen den 4 juni lyftes de båda kantsektionerna på plats, med hjälp av en kran på en pråm i Djurgårdsbrunnsviken. Dagen efter monterades mittsektionen och bron blev komplett, uppger Kungliga slottens hemsida.
LÄS MER: Madeleine talar ut om mammalivet i exklusiv intervju
Kungen är förtjust i den nya skapelsen på Djurgården.
– Turismen, som vi alla känner till, växer och stockholmarnas kärlek till området här omkring består. Och det är positivt tycker jag. Men för att ta emot alla de här besökarna på ett bra sätt behöver vi tänka långsiktigt och värna om den unika miljö som finns här. Tillgängligheten för just då gång och cykeltrafik, tillika viss del kollektivtrafik, måste ske på ett smidigt sätt så att det blir lätt för besökare att nyttja hela parken, sa kung Carl XIV Gustaf vars hela tala ni kan läsa på hovets hemsida.
Redan under 1800-talet lät Karl XIV Johan bygga en pontonbro över Djurgårdskanalen. Kungen lät uppföra ett lustlott på sin lantegendom Rosendal, och behövde en kort förbindelse mellan Rosendals slott och övningsfältet på Ladugårdsgärde som han ofta besökte till häst. På stranden vid Rosendal syns fortfarande rester av brofästet. Flottbron användes sommartid perioden 1820–1848.
Det är Kungliga Djurgårdens förvaltning som har uppfört gång- och cykelbron över viken som åter binder samman områdena på den plats där Karl XIV Johan lät bygga flottbron. Bron är 80 meter lång och överbryggar kanalen mellan Museiparken och Rosendal med ett enda smäckert spann av stål. Det första spadtaget för brobygget togs den 26 oktober 2018 som en del av jubileumsåret Bernadotte 200 år på tronen.
Bron har kostat omkring 40 miljoner kronor att uppföra.
LÄS MER: Supersöta nya bilden av prins Gabriel
LÄS MER: Kungens närmaste man – helt ny på jobbet
LÄS MER: Prins Harrys lur-iga affär överraskade alla