Kungaparets historiska resa – snart får Åland finbesök

Znyheter

En milstolpe.

Vårt kungapar ska besöka Åland.

Den lilla ön i Östersjön bubblar nästan över av glädje.

[/caption]

Drottning Elizabeth, 96, av England besökte Mariehamn på Åland 1976 och redan nu dras paralleller till det besöket när det står klart att kung Carl Gustaf, 75, och drottning Silvia, 78, avser hedra den självstyrande ön med sin närvaro. Det svenska kungaparet besöker Åland den 9 juni när Ålands självstyrelse fyller 100 år.

[/caption]

Nu råkar det förhålla sig så att både kungen och drottning faktiskt varit på Åland flera gånger, men då har man varit där i en privat egenskap. Nu är det dags för ett officiellt besök.

LÄS MER: Här stjäl Sofia och Carl Philip showen på stora galan

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia ska besöka Åland på ett officiellt besök. Bild: TT

– Det är en stor dag för självstyrelsen. Utöver kungaparet hoppas vi även att Finlands president och statsminister kan närvara. Vi har också bjudit in talmännen från alla nordiska länders parlament, men det beror på världsläget om de kan delta, säger Bert Häggblom som är talman i lagtinget under en presskonferens i Mariehamn rapporterar Hufvudstadsbladet (HBL)

Exakt vad som står på programmet när kungaparet anländer till Åland är inte offentligt ännu, men vi kan räkna med att det blir festligt. För ålänningarna är det ingen liten sak att grannlandet Sveriges statschef förärar den lilla ön ett besök.

– Besöket visar en uppskattning för vår självstyrelse och förenar Sverige och Finland. Åland är en förenande länk mellan Sverige och Finland. Det var en konfliktsituation mellan länderna 1917-1921. Sverige ville ha Åland och vi ville tillhöra Sverige. Finland ville också ha Åland och Nationernas förbund beslutade att vi skulle höra till Finland. Åland har jobbat med de här sakerna hela tiden och i dag är vi nöjda med situationen, säger Bert Häggblom om betydelsen av besöket av dignitärerna.

LÄS MER: Kronprinsessan Victorias nya plikt – ett tufft uppdrag

Det blir en spännande heldag för kungaparet. Åland har mycket spännande att erbjuda. Bild: TT
Konflikten om Åland mellan Sverige och Finland löstes på fredlig väg, en viktig påminnelse i tider som dessa.

– Det som skedde (Ålandslösningen, red:s anm.) visar att konflikter kan lösas på ett bra sätt utan att det behöver bli vapenskrammel, säger Bert Häggblom.

Kungaparet är på Åland över dagen och mot kvällen återvänder man hem till Drottningholms slott. Men var förvissade om att festligheterna på Åland fortsätter.

En stor gratiskonsert för 2 000 gäster kommer arrangeras på sverigebekante mecenaten Anders Wiklöfs, 75, Andersudde där tennisplanen och läktaren görs om till konsertarena.

LÄS MER: Drottning Margrethes stora sorg på födelsedagen

Kungaparet har varit på Åland flera gånger tidigare, men då har resorna varit av mer privat karaktär. Bild: TT

Landshövdingen på Åland, Peter Lindbäck, är eld och lågor över det celebra besöket.

– Kungaparet har aldrig tidigare varit här på officiellt besök, men kronprinsessan Victoria och prins Daniel har vardera besökt Åland. Jag var med under kronprinsessans besök från start till mål och under min tid har vi aldrig haft någon gäst som har lockat lika mycket folk som hon gjorde. Det var smockfullt av människor på torget, säger han till HBL.

Drottning Elizabeth och prins Philip besökte Mariehamn 1976 på ett slags inofficiellt statsbesök. Det brittiska kungaparet anlände till Åland med flyg och besökte sjöfartsmuseet, något som prins Philip hade uttryckt att han ville, därefter åt kungligheterna lunch på de åländska redarnas restaurang Nautical.

Därefter tog drottning Elizabeth och hennes make den kungliga yachten HMY Britannia och åkte vidare till Helsingfors för officiellt statsbesök. Nu jämförs deras besök med det svenska kungaparet så vi kan lugnt räkna med en festlig inramning.

LÄS MER: Prinsessan Estelles nya bild väcker reaktioner
LÄS MER: Kungaparets avgörande resa – imponerar med sin insats
LÄS MER: Prins Joachims sanslösa förmögenhet – så rik är han

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Znyheter